Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Петролните котировки губят височина

Суровият петрол навлезе в първия си от август миналата година насам низходящ ценови цикъл заради растящите опасения, че предприетите от ОПЕК мерки за намаляване на добива няма да успеят да намалят световното предлагане на горивото. Щатският базов сорт WTI е загубил 21% от върховата си котировка от 54.45 щ. долара за барел при приключване на борсовата сесия на 23 февруари - най-слабото полугодие за черното злато от 1997-а насам. А това означава, че суровината навлиза в "бичи" пазар, който започва, когато цените за осчетоводяване на сделките паднат с 20% под максималните.

Котировките на фючърсните контракти на суровия петрол тип WTI с доставка през юли (които изтекоха на 20 юни) "докоснаха" 42.75 щ. долара за барел - най-ниското ниво от 14 ноември 2016-а досега. Те се задържат под 45 щ. долара за барел, защото предлагането в Щатите е голямо, а броят на нефтените кладенци е скочил до най-високата си стойност от април 2015-а. 

Контрактите сорт "Брент" с доставка през август пък слязоха до 45.79 щ. долара за барел на борсата в Лондон и по време на късната си европейска търговия на 21 юни се търгуваха за 46.14 щ. долара за барел - с надбавка от 2.38 щ. долара спрямо августовските фючърси на WTI.

"Наводненият" със суров петрол пазар и без това се затлачва допълнително от активността на Либия, която помпа по около 900 хил. барела на ден (по оценка на пожелал анонимност източник). Това е най-голямото количество гориво за последните четири години, произвеждано от страната. Нигерия също се е върнала на пазара, а търговците трупат на танкери все по-големи запаси от нефт. Американските производители на горивото от шисти също качват добива си, който е достигнал 9.33 млн. барела на ден - най-много от август 2015-а насам.

Същевременно расте и броят на сондираните, но все още неразработени кладенци, които допълнително ще качат производството и ще натиснат цените надолу. Към края на май те са били 5946 - най-много за последните три години. Описаната конфигурация определено подкопава усилията на страните от ОПЕК и на техните съюзници да свалят запасите до средните за последните пет години равнища. 

Анализатори на бранша прогнозират, че при тези условия цените на черното злато ще слязат бързо под 40 щ. долара за барел. Руската централна банка пък шокира с прогнозата си за евентуален ценови минимум от 25 щ. долара за барел в средата на 2018-а. Като причини се изтъкват силният износ на петрол от Нигерия и Либия, забавящият се икономически растеж в Китай и много по-слабото търсене на суровината на енергийните пазари.

Котировките на фючърсните контракти на суровия петрол сорт "Брент" бяха под 25 щ. долара за барел през далечната 2003 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във