Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролните играчи преосмислят рисковете

Несигурността на световните пазари за суров петрол продължава да поддържа високи котировките на суровината, макар и не с чак толкова екстремни стойности както на 16 септември. Анализаторите на бранша са единодушни, че атаките срещу Саудитска Арабия са върнали геополитическия риск в пазарните оценки. Поразеният гигантски завод на "Арамко" в Абкаяк вероятно ще е извън строя в продължение на седмици и дори на месеци, защото "пораженията върху него са по-сериозни от първоначалните предположения", смята главният петролен анализатор на независимата консултантска фирма "Енърджи аспектс".

Американският президент Доналд Тръмп е абсолютно сигурен, че зад атаките стои Техеран, а Рияд твърди, че при тях са използвани ирански оръжия, но без да представя доказателства. Иран отрича твърдо всички обвинения, а върховният лидер на ислямската република аятолах Али Хаменей изключи каквито и да било разговори с Белия дом преди ООН да възстанови ядреното споразумение между страната му и Запада, от което Щатите се оттеглиха през миналата година. Въпреки предупрежденията на Техеран, че ако не може да изнася петрол, то и никой друг производител няма да може, държавното ръководство отхвърля каквото и да било участие не само в атаките срещу Саудитска Арабия, но и в предишните набези срещу танкери в Персийския залив. На фона на този набор от анализи, догадки и твърдения основният въпрос е колко бързо ще успее да се справи със ситуацията Саудитска Арабия.

Най-дълго време ще отнеме възстановяването на стабилизиращите кули, които отделят газовите компоненти от суровия петрол, посочва Филип Корнел - бивш старши анализатор по корпоративно планиране на "Арамко". Ще трябват седмици или месеци, за да се получат специалните части, добавя експертът по време на събитие с домакин Атлантическия съвет във Вашингтон. Пет от общо 18 стабилизиращи кули са извън строя и фотосите сочат колко точно са били насочени атаките срещу тази специфична инфраструктура, коментира още Корнел.

Най-засегнати от взривовете са сортовете лек петрол Arab Light и Arab Extra Light, които ограничават доставките на суровината с по-малко съдържание на сяра, произвеждани основно в Русия, САЩ, ОАЕ и Северно море. Именно това обяснява премията, с която се котира по-лекия тип "Брент" в сравнение с по-тежкия петрол на Дубай, "разкрачила се" най-широко от април 2018-а насам.

Все пак, освободените количества гориво от стратегическите запаси на САЩ и от резервите на Рияд, потушиха в известна степен напрежението и търговците спряха, за да се огледат и да оценят по-трезво положението. В резултат, в късния следобед на 17 септември петролът сорт "Брент" с доставка през ноември падна под 65 щ. долара за барел, а американският лек суров петрол WTI с доставка през октомври - до 59 долара за барел. Което потвърждава заключението на Тръмп, че въпреки погрома, цените на черното злато не са се качили чак толкова много.

 

Онова, което продължава да вълнува специалистите от сектора на сигурността, е въпросът с дроновете, нападнали най-големият производител на суров петрол в света. Защото бунтовниците хути от Йемен продължават да твърдят, че те са автори на атаките в отговор на четиригодишната война на саудитците срещу тях. Нещо повече, дори използваните оръжия да са ирански, то и саудитските не са собствено производството, нито пък на терористичните групировки, които ползват най-модерните постижения на военната индустрия основно на САЩ.

Безпилотни устройства, участвали в атаката срещу петролното сърце на Саудитска Арабия, според първоначалните репортажи, са били сравнително евтини и са успели да пробият саудитската защита по начин, неосъществим за традиционните въздушни сили. Успехът срещу кралството, което разполага с модерно въоръжение и огромен бюджет за защита, пък доказва, че все още няма ефикасно противодействие срещу дроновете.

В Щатите федералната агенция по въздухоплаването отдавна предупреждава летищата да се снабдят с технологии против безпилотните летателни уреди. През последните години тя тества радари и други системи за идентифициране на дронове нарушители, но всички те имат значителни "слепи" точки. Военните имат повече възможности за борба с тези апарати, но някои технологии като заглушаване на радиосигнали или стрелба с оръжия не са позволени в гражданска среда.

В саудитския случай допълнителна мистерия вкара репортаж на "Уолстрийт джърнъл", че саудитски и щатски официални представители обсъждат вероятността да са използвани крилати ракети, изстреляни от територията на Ирак. Те са по-сложни от дроновете, с които разполагат терористичните групировки.

Професорът по авиационен мениджмънт от държавния университет в Денвър - Джефри Праис, който работи и като консултант по сигурността, а и други негови колеги, пък се съмняват, че малки безпилотни хеликоптери с четири ротора ("куадкоптери"), които могат да се купят онлайн или в магазините за електроника, са били използвани в атаките в Саудитска Арабия. Тези захранвани с батерии апарати имат ограничени възможности и не могат да носят повече от 450 грама експлозив. Много държави обаче, включително Израел и Иран, са демонстрирали възможности да направят сложни летателни устройства, които са сравнително малки и са невидими за радарите, като същевременно могат да носят мощни експлозиви. 

 

Доклад на ООН от 2018-а констатира, че Иран е помогнал на движението на хутите да създадат дрон, известен като Qasef-1, въз основа на иранския Ababil-T. В средата на 2018-а силите на бунтовниците хути са разработили нов дрон с по-дълъг обсег на действие, познат като UAV-X, пише в друг доклад на ООН от началото на тази година. Той може да носи 18-килограмова бойна глава и да прелети над 1200 километра. Същевременно, модерните компютърни чипове и световното позициониране на сателитите за проследяване увеличава възможностите на подобни машини. И те са много по-евтини за производство от дроновете Reaper за милиони долари, използвани от военните на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във