Банкеръ Daily

Пари и пазари

Петролният фонд на Норвегия трупа акции

Норвежкият държавен фонд е притежавал рекордно количество фирмени книжа в края на юни - тревожен сигнал, че отново инвестира в този вид активи.  Ръководството на дружеството обяви на 21 август, че 69.3% от портфейла му е в акции срещу 66.3% в края на 2018-а. Фондът, който притежава средно  по 1.4% дял във всяка регистрирана на борсата компания в света, е увеличавал вложенията си във фирмени книжа и през 1998-а,  и през 2007-а, непосредствено преди пазарните сривове.

Норвежките политици обсъждат на всеки десетина години в какво количество акции трябва да инвестира гигантската държавна структура, чиито активи се оценяват на 1 трлн. щ. долара. Парламентът на страната реши през миналата година да повиши дела на фирмените книжа от 60 на 70 процента.

Заместник - главният изпълнителен директор на фонда - Тронд Гранде, обясни, че пазарните движения през последните месеци са увеличили автоматично вложенията в акции над вече направените покупки през четвъртото тримесечие на 2018-а. Възвръщаемостта на тези инвестиции е била 3% през второто тримесечие срещу 3.1% от инструментите с фиксиран доход и 0.8% от недвижими имоти. Водещите от гледна точка на доходността вложения на дружеството във фирмени книжа са в "Майкрософт", в "Нестле" и във "Фейсбук". Най-слабите във финансов аспект инвестиции са в акции на "Алфабет", "Дойче Вохнен" и "Интел".

Ръководството на фонда, което отдавна наблюдава  скептично  спада на доходността на държавните облигации  обяви, че в момента притежава дългови книжа с отрицателни пазарни лихви за 600 млрд. норв. крони (67 млрд. щ. долара). Мениджърите му подчертават, че предназначението на портфейла от облигации е да "изглажда флуктуациите (в другите активи на дружеството) и да осигурява ликвидност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във