Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пет варианта скъпият долар да поевтинее

Доналд Тръмп изненадващо възнегодува срещу "прекалено силната" щатска валута. В коментар за "Уолстрийт джърнъл" в началото на седмицата той заяви, че цената на зелените пари е висока, защото Пекин води политика за отслабване на юана. Недоволството на Тръмп свали котировките на американската парична единица към всичките й основни конкуренти, но най-драстично - към японската йена и златото. Валутни експерти посочват, че слабостта на долара се дължи на вдигналия се шум около тези изказвания, а не на структурен обрат.

Ако се съди от доларовия индекс на Федералния резерв, щатската валута в момента е близо 7% над средната си цена за последните 40 години. И въпреки че силната парична единица невинаги вреди на икономиката, тя определено може да провали визията на новия президент на Щатите за съживяване на промишления сектор. Защото "убива" способността на американките компании да се конкурират със задграничните си съперници. Официални разчети сочат, че 22-процентното поскъпване на долара от средата на 2014-а досега вече е влошил търговския дефицит на американците, а пълният ефект все още не е пренесен в реалната икономика. Да не пропускаме, че последните фундаментални показатели не вещаят обрат във възходящото движение на зелените пари. Промишлените компании в по-голямата част от 12-те района на системата от регионални банки на Федералния резерв отчитат увеличение на продажбите. Растат затрудненията на работодателите да намерят опитни работници за позиции, изискващи висока квалификация. А декемврийската инфлация, изразена чрез индекса на потребителските цени, надхвърли 2% за първи път от средата на 2014-а. Всичко това означава засилване на инфлационния натиск. И, резонно, ответна лихвена реакция на Федералния резерв. Това бе потвърдено от изказването на председателя на щатската централна банка Джанет Йелън, че "тя и повечето й колеги" са смятали през миналия месец да увеличават лихвите "по няколко пъти годишно" до края на 2019-а. А резултатът от подобна активност обикновено е силен долар.

При този сценарий, според експертите, господин Тръмп ще има пет опции за отслабване на зелените пари.

Едната е да продължи със словесните интервенции - както се видя, тя сработи в началото на седмицата, въпреки че към средата доларът възстанови част от загубите си и в обедната европейска търговия на 19 януари се заменяше срещу 1.0640 за едно евро и близо 115 йени за един долар. Тази стратегия обаче върши работа до време. Търговците престават да й обръщат внимание, ако не бъде подкрепена с реални действия. Най-яркият пример е японската йена, която приключи миналата година с 22% по-скъпа - въпреки периодичните заплахи за интервенции, които да овладеят ръста й.

Втората възможност са координираните интервенции. Те работят, ако в тях се включат всички значими световни централни банки. И нямат дълготраен ефект, ако са стерилизирани - ще рече: ако похарчените за тях пари не се изтеглят от пазара. От друга страна, нестерилизираните са просто друга форма на парично стимулиране.

Третата опция са едностранните интервенции. Те обаче крият риск да се превърнат в мащабна валутна война. 

На четвърто място е създаването на държавен фонд. Подобни дружества съществуват в много развиващи се стопанства,, както и във високоразвитата Норвегия. Този фонд може да купува чуждестранни активи - от правителствени облигации до недвижими имоти. Нищо не пречи на Вашингтон да създаде такава структура.

Петата възможност са невалутни интервенции. С други думи, президентът Тръмп може да се насочи към политики, които по естествен начин да отслабват долара. Една от тях е обявеното намерение да преразгледа подписаните от Щатите търговски споразумения и да въведе мита за вноса от Китай и от Мексико. 

Пекин от своя страна отрича категорично, че манипулира цената на юана и го отслабва целенасочено спрямо долара. А бившият съветник в Народната банка на Китай - Ли Даоки, прогнозира в интервю за агенция "Блумбърг", че китайската валута може да загуби 5% от пазарната си оценка към щатската през 2017-а и да падне до 7.35 юана за един щатски долар срещу 6.8740 по обед в Европа на 19 януари. Всяко по-голямо понижение би предизвикало нов отлив на капитали, посочва още Ли. Той коментира, че централните банкери могат да "пожертват" допълнително между 200 и 300 млрд. щ. долара (извън вече похарчените 1 трлн. щ. долара от валутните резерви от юли 2014-а досега), за да постигнат целта си да контролират движенията на валутата.

Ли очаква, че растежът ще е главният приоритет на китайското правителство, а не стопанските реформи. А Тръмп ще е най-голямото предизвикателство за Народната банка на Китай през 2017-а. Той смята, че през първото полугодие международните инвеститори ще имат огромни и нереални очаквания за "Тръмпономиката". В резултат зелените пари ще продължат да поскъпват, а капиталите ще се вливат в Щатите, носейки проблеми за юана. След което финансистите  ще осъзнаят, че ще е необходимо време, за да заработят реформите на Тръмп, особено в сферата на данъците, и американският долар ще тръгне надолу.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три дни на предишната седмица и през първите два на новата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 1866 млн. евро (3649 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.65% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във