Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пет фирми предложиха оферти при пазарното проучване за довършване на стадион "Христо Ботев"

Пет фирми са подали индикативни оферти за остойностяване на количествените сметки за доизграждане на стадион "Христо Ботев". Това съобщиха от общината, цитирайки заместник-кметът по строителство Пламен Райчев след изтичане на крайния срок на пазарното проучване. Най-ниската индикативна оферта е 38.9 млн. лв, а най-високата - 46.8 млн. лева. Цените са без ДДС.

Оферти са подали "Адлер-ИН" ЕООД, "Маридел 2012" ЕООД, "Пътинженеринг" ЕООД, "Сиенит строителна група" ЕООД и "ПИМК" ООД.

"Община Пловдив ще се съобрази с офертите, тъй като целта на това проучване бе да получим оптимална цена за довършването на стадион "Христо Ботев". Със индикативните стойности ще бъде съобразена  и обществената поръчка по Закона за обществените поръчки, която предстои да обявим", коментира още Пламен Райчев.

Цялата процедура по възобновяване на строителните дейности на стадиона ще продължи до края на август или началото на септември, ако няма обжалване на някой от етапите, допълни още кметът. "Проектът е същият, който бе представен преди години, просто някои от дейностите по него са извършени и затова се налагаше нова количествена сметка, която колегата арх. Савов предаде в срок", допълва главният архитект Димитър Ахрянов.

На следващ етап към стадиона ще бъде изграден и многоетажен паркинг на общински терен, който ще обслужва зрителите на футболните срещи, а през останалото време ще бъде свободен за ползване от гражданите.

Реконструкцията на стадион "Христо Ботев", както и на стадиона на "Локомотив" - Пловдив в парк "Лаута", ще се изпълнява с отпуснатите от държавата средства.

Стадион "Христо Ботев" е вторият по големина стадион в Пловдив с настоящ капацитет за 22 000 зрители. Намира се в квартал "Каменица". Изграден е в периода 1959-1961 г.  на мястото на бившето парк-игрище "Св. Августин" (1923 г.), което е било собственост на Католическия колеж (1884-1948 г.) в града. Поради тази причина съоръжението е популярно и с името "Колежа". Официално е открит на 14 май 1961 г. и първоначално е разполагал с 20 777 седящи места по проект на арх. Антон Каравелов. Капацитетът му е намален до настоящия размер след частичен ремонт през 1993 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във