Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пекин задълбочава връзката на дигиталния юан с мобилните приложения

Централата на Народната банка на Китай в Пекин

Китайският цифров юан ще бъде обвързан още по-дълбоко с приложенията за мобилни плащания, които доминират местните транзакции на дребно, заяви председателят на Народната банка на Китай - Уай Ганг. Във виртуална беседа на 9 ноември, организирана от Института за развиващи се икономики на Финландската централна банка, Ганг каза, че китайските централни банкери ще настояват за засилване на "взаимната свързаност на дигиталния юан със съществуващите разплащателни инструменти" и за "подобряване на екосистемата на E-CNY". (Бел. ред . - E-CNY е официалното банково наименование и пазарен символ на националната цифрова валута).   

Народната банка на Китай ще създаде модел за управление на виртуалната парична единица, основан на начина, по който се водят кешовите и банковите сметки, и ще подобри ефективността, защитата на личните данни и мерките срещу фалшификации, информира Ганг. Освен това централните банкери ще тестват въздействието на E-CNY върху паричната политика и финансовите пазари.    

Китайската народна банка, която е лидер сред "колежките си" по света в разработването и развитието на дигитална валута, изпробва цифровия юан в около дузина райони на страната от края на 2020-а. 140 млн. индивиди вече имат сметки в E-CNY срещу 20.8 млн. в края на юни, сочи официалната статистика на централната банка. Институцията си партнира с технологични гиганти, между които са "Ант груп" и JD.com, за да популяризира дигиталната си валута. Потребителите в пилотните тестови зони имат достъп до портфейлите си в E-CNY чрез приложението "Алипей" на "Ант" или чрез допълнителни фондове.      

Ганг подчерта за пореден път, че цифровият юан ще бъде използван основно за транзакции на дребно в Китай и че Народната банка на страната ще продължи да предоставя кеш на пазара. Тя подготвя по-широкомащабно проучване по време на зимните Олимпийски игри в Пекин през февруари 2022-а, където на чуждестранните атлети ще бъде разрешено да използват виртуалната валута. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във