Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пекин ще пълни петролния стратегически резерв с руско черно злато 

Китай иска да попълни изчерпания си стратегически резерв от суров петрол с евтина руска суровина - доказателство, че Пекин засилва енергийните си връзки с Москва точно когато Европа работи по петролно ембарго на руския внос заради войната в Украйна. Преговорите между двете страни се водят на правителствено равнище с инцидентно директно участие на петролни компании, твърдят запознати с въпроса лица. 

Черното злато поскъпна сериозно през тази година и се задържа устойчиво над 100 щ. долара за барел заради военните действия на руснаците в съседната държава. Цената на руския суров петрол обаче пада заради наложените западни санкции и нежеланието на купувачите да я ползват по политически и етични съображения, както и за да не бъдат засегнати от финансовите наказателни мерки. Това дава възможност на Китай да попълни при повече от изгодни условия огромните си стратегически запаси от горивото, които ползва в извънредни ситуации или при внезапни нарушения на предлагането. Подробности за обемите или условията на потенциалната сделка все още няма, нито пък има гаранции, че споразумение ще бъде постигнато, подчертава едно от добре информираните лица. 

САЩ и Великобритания обещаха да забранят вноса на руско черно злато, а Европейският съюз обсъжда от седмици подобни мерки, но руската суровина продължава да намира купувачи, между които са Индия и Китай. За азиатските държави горивото със сериозни отбиви е чудесна възможност за снабдяване, което е и една от причините Пекин да продължава да поема пратки с произход от Иран и Венецуела.  

Китайските рафинерии без много шум се снабдяват с руски суров петрол от началото на инвазията в Украйна, дори и след като новият взрив от заболели от COVID-19 потисна потреблението в най-големия световен вносител на суровината. Вероятното петролно потребление през миналия месец се е понижило с 6.7% на годишна база в резултат на стриктните карантини, затворили милиони китайци по домовете  им. Новата вълна от коронавируса ограничи и по-нататъшния ръст на петролните котировки, въпреки че горивото сорт "Брент" продължава да е с над 40% по-скъпо отколкото в началото на 2022-а.   

Китай не огласява публично обема на петролните си резерви, но доста компании използват различни инструменти, включително и сателити, за да оценяват доставките. Някои анализатори твърдят, че азиатският колос има капацитет да съхранява общо над 1 млрд. барела търговски и стратегически запаси. По оценка на трети страни, нефтените доставки са нараснали значително заради новите огнища на заразата. 

Фирмата за събиране на данни и анализи Kpler оценява китайските резерви на 926.1 млн. барела - доста над съхраняваните в средата на март 869 млн. барела, но все още с 6% под рекордните количества от септември 2020-а. За сравнение, американският стратегически петролен резерв има капацитет 714 млн. барела и в него в момента има около 538 млн. барела. 

Китай продаваше супов петрол от стратегическия си резерв през миналата година в опит да охлади цените, които скочиха след като развитите икономики започнаха да се възстановяват от пандемията. Тези исторически мерки имаха краткотраен ефект и единствено опразниха хранилищата и увеличиха перспективата Китай да ги попълва на по-неизгодни цени.  

Малко след тези продажби САЩ посочи Китай, редом с други едри азиатски петролни консуматори, включително Индия и Япония, като участници в координирано размразяване на стратегически запаси от горивото с цел намаляване на цените, респ. и на инфлацията. Не е ясно дали Пекин е посегнал на резервите си за извънредни ситуации като част от организираната от Америка инициатива.

В следобедната европейска търговия на 19 май фючърсните контракти сорт "Брент" с доставка през юли се предлагаха срещу почти 108 щ. долара за барел, колкото и американския WTI с доставка през юни.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във