Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пекин продължава да трупа злато

Китай е добавил нови 15.86 тона злато (0.51 млн. тройунции) към резервите си през май, с което общият обем на златните му резерви  е достигнал 61.61 млн. тройунции, сочат публикуваните в началото на седмицата официални данни на Народната банка на страната. Покупките продължават шести пореден месец заради проточилата се търговска война с Вашингтон, която вреди на перспективите за растеж и стимулира разнообразяването на портфейла на институцията извън доларовите активи. Ръст е отчетен и при покупките на дребно. Анализаторите на сектора сочат, че при тези темпове Китай може да придобие 150 тона злато през 2019-а. 

Азиатският колос - най-едрият потребител и производител на жълтия метал, е застрашен от забавяне на растежа заради повишените мита върху вноса му в Щатите и заради плановете на Вашингтон да отреже достъпа на китайски високотехнологични компании (като Huawei Technologies) до американския пазар.

Цените на златото се повишават методично през последните три седмици и вече надхвърлят най-високите си равнища от април 2018-а насам. Само през май скъпоценният метал е поскъпнал с 1.7%, а в късната следобедна търговия на 12 юни котировките на златото за незабавна доставка се движеха в близост до 1332 щ. долара за тройунция след 1329.60 в началото на седмицата. Двигател на търсенето е желанието на инвеститорите да влагат пари в сигурни активи, както и залозите на пазарните играчи, че Федералният резерв ще започне да понижава лихвите заради появилите се сигнали за слабост в щатското стопанство.

Освен Народната банка на Китай, жълт метал "пазаруват" и други централни банки, най-вече от развиващите се пазари. Златните покупки през първото тримесечие на 2019-а са били най-обемните за последните шест години, според  данните  на Световния съвет за златото.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във