Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пекин е разтревожен от силния юан

Организация, формирана от ключови участници в китайския валутен пазар, призова банките да ограничат спекулативните валутни сделки след като юанът скочи до най-високата си за последните шест години котировка към конкурентите си. 

Китайският комитет за валутна търговия (CFEC), който е основан през 2016-а по указания на Народната банка на Китай и включва представители на регулаторите и на финансовите институции, насърчава кредиторите да заемат неутрална позиция към риска когато осъществуват валутни сделки за клиенти и за собствена сметка, твърдят добре информирани източници. Съветите към банките са да следят по-внимателно търговията със собствени средства и да подобрят рисковия мениджмънт.

Тези мерки ще са последният сигнал, че Пекин се чувства все по-некомфортно от бързия възход на юана. Китайската парична единица е най-печеливша сред конкурентите си от развиващия се свят през тази година благодарение на силния износ и на чуждестранните инвестиции в китайски облигации. През миналата седмица юанът скочи до най-високата си стойност спрямо кошницата от валутите на търговските си партньори от 2015-а когато китайските власти девалвираха националните пари, за да подпомогнат растежа. 

CFEC предлага на банките да провеждат вътрешни проверки когато изтъргуваните обеми валута се отклонят съществено от нормите, твърдят пожелалите анонимност добре информирани лица. Ако сделките със собствени средства са с 50% повече отколкото през предишно тримесечие на годината или са надхвърлили повече от 15 пъти размера на транзакциите за сметка на клиенти, те би следвало да се третират като необичайни и подозрителни. Кредиторите трябва да докладват за констатациите си на комитета за валутна търговия.

Предложението е насочено главно към повече от 50 китайски и задгранични банки, които работят в континентален Китай и имат над 90% дял от националния валутен пазар, посочват запознатите с въпроса лица, и няма да повлияе на пазарната ликвидност. Мерките трябва да затегнат стандартите на банковия бизнес за валутна търговия, най-вече на екипите за сделки за собствена сметка, които са склонни да правят спекулативни залози на посоката на движение на паричните единици. 

Народната банка на Китай поиска през миналата седмица от финансовите институции и предприемачи да засилят управлението на валутния риск и да се въздържат от еднопосочни облози за юана. Степента на колебания на валутата може да се повиши в бъдеще, защото задграничните централни банки вече започват да настройват паричната си политика съобразно новата реалност, посочват в официално изявление китайските централни банкери. Те подчертават за пореден път в публикувания на 19 ноември тримесечен отчет за банковата политика, че Китай трябва да задълбочи пазарно ориентираната валутна реформа, която включва и увеличаване на гъвкавостта на юана. Въпреки че е по-толерантен към по-високите колебания на националната валута, Пекин няма да е доволен, ако рязкото й поскъпване започне да вреди на износителите и да се превърне в риск за финансовата стабилност.    

Оборът на континенталния юан по време на формалните часове на търговия се е свил с около 20% - до 23.5 млрд. щ. долара в късния следобед на 22 ноември в Шанхай - в сравнение с отчетените 29 млрд. долара през предишната търговска сесия след предупрежденията на CFEC. 

Народната банка на Китай определи референтен обменен курс от 6.3952 юана за един щ. долар - по-слаба стойност от средните прогнози на анализатори и търговци за 6.3931 юана за долар. Това е трета поредна сесия с по-нисък от очаквания фиксинг. Офшорният юан поскъпна до 6.3834 за един долар в Шанхай, а в следобедната европейска търговия на 22 ноември се повиши още малко - до 6.3807 юана за долар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във