Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пекин актуализира негативния списък за чуждите инвестиции

Уан Шоууън

До средата на годината Пекин ще обяви актуализиран негативен списък за чуждите инвестиции. Той ще бъде по-къс от досегашния, разширявайки достъпа на външни капитали по повече сектори на икономиката, съобщи на пресконференция зам.-министърът на търговията и представител на Китай по търговските преговори Уан Шоууън, цитирано от Radio China International.

Преди месец китайският парламент одобри нов Закон за чуждестранните инвестиции, който ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. и в момента Министерство на търговията изготвя съответните наредби и подзаконови актове, които трябва да осигурят – по думите на Уан – устойчива, прозрачна и предвидима пазарна среда. Усилията ще бъдат съсредоточени в това да се гарантират и защитят правата и интересите на чуждите носители на интелектуална собственост, да се забрани трансферът на технологии и се подобри защитата на търговската тайна. В допълнение министерството ще оптимизира съществуващият механизъм за разрешаване на спорове, така че да се осигури по-бърза и адекватна реакция при оплаквания на чужди фирми.

Правителството обмисля създаването на индустриален каталог, за да насърчи участието на чужди компании в големи проекти, каза още Уан Шоууън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във