Банкеръ Daily

Пари и пазари

Печелившите пазарни залози на 2019-а

Екип на "Файненшъл таймс" обобщи най-печелившите търговски стратегии на 2019-а - поредната звездна година на щатските борсови индекси и сравнително доброто представяне на конкурентите им по света. А сред най-забележителните нетрадиционни попадения избра, както следва:

 

Безумният паунд

Валутата на Острова  демонстрира  направо невероятна история на успеха. В началото на годината политическата обстановка бе достатъчно ужасяваща, за да принуди множество инвеститори просто да бягат колкото може по-далеч от паунда и затова котировките на валутата към щатския долар обходиха  диапазона от 1.26 щ. долара за една англ. лира в началото на януари до грубо 1.32 в средата на март. От средата на март до края на август последваха резки колебания от 1.32 до 1.20 щ. долара за един паунд. И  английската валута изглеждаше по-рискова дори от мексиканското песо. През септември английските пари се търгуваха в сравнително тесен диапазон, докато политиците се люшкаха от едно крайно решение за BREXIT към друго. А от началото на октомври започна уверен възход от 1.22 долара за една англ. лира до почти 1.34 и грубо 1.30 долара за една лира на 27 декември.

Така, въпреки всичките лутания, паундът успя да приключи 2019-а като втората по печалби към щатския долар валута на развития свят с 2.5% годишен ръст към зелените пари. От септември насам английската лира е поскъпнала с над 8% и се доказа като велик залог за всеки смелчага, осмелил се да я придобива  точно когато английският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лео Вардкар съгласуваха донякъде обща стратегия за BREXIT.

Оттук нататък почти всичко зависи от следващите стъпки на Джонсън по отделянето на Острова от Европейския съюз. Движението на паунда със сигурност ще бъде подложено на изпитания през новата година, но за  експертите на  "Голдмън Сакс" английските пари остават един от предпочитаните залози за първото тримесечие на 2020-а.

Столетните книжа

Сред шокиращите участници на пазара на дълг през 2019-а беше стогодишната облигационна емисия на Австрия. Когато страната продаде дълговите книжа през 2017-а с доходност от едва 2.1с%,  през някои периоди от битието си те  бяха сочени като доказателство, че пазарът е станал уникален.

Купувачите обаче ликуваха по целия  път до банката си през 2019-а. Защото до момента, в който пазарът на облигации достигна върховите си оценки в края на август, този дълг  се търгуваше за 210 цента за едно евро (при 100 цента при емитирането му), а инвеститорите имаха 87% възвръщаемост на вложенията си от началото на годината при доходност, спаднала до 0.9 процента. 

Звездното представяне на стогодишната емисия е доказателство за неутолимия глад на инвеститорите ( от рода на  пенсионните фондове и застрахователите), за дългосрочни активи, които да отговарят на дългосрочните им пасиви. Освен това тя е и демонстрация на острата чувствителност на облигациите с по-дълъг срок до падежа им към движението на лихвените проценти.

Виенските стогодишни книжа са показателен пример за мощния подем на всички дългосрочни правителствени облигации с висок рейтинг. Тези активи пострадаха тежко при охлаждането на пазара на дългови инструменти през есента. Но дори след масовите разпродажби собствениците на стогодишните книжа все още са доволни от почти 50-процентния им ръст през 2019-а. А инвеститорите в дългосрочни финансови инструменти се надяват следващите 97 години да са малко по-спокойни. 

Възходът на Гърция

През 2012-а пазарите отказваха да отпуснат и цент на Гърция. Тази година обаче инвеститорите се състезават за повече гръцки дългови книжа, които бяха особено забележими в успешната 2019-а за облигациите на еврозоната. 

Ентусиазмът на инвеститорите се дължи основно на постепенното оздравяване на гръцкото стопанство след острия десетилетен спад в комбинация с настъпилото успокоение на бурните политически страсти в страната. Гърция обаче спечели и от отчаяното търсене на доходност, което тласна търговците към кътчетата от пазара на облигации, смятани по правило за прекалено рискови. В резултат на което годишната възвръщаемост и там тръгна надолу.  

Атина в момента плаща едва 1.16% за десетгодишни кредити и доходността вече е под нивата в Италия. Някои краткосрочни ДЦК, продадени през октомври, дори се оказаха с отрицателна възвръщаемост. 

Едрите инвеститори в гръцки дълг, сред които са Capital Group, Carmignac и Prudential Financial, спечелиха от вложенията си в базовите десетгодишни гръцки облигации, които им донесоха 23% годишен доход. Този резултат е венецът на забележителен "пробег" - всеки, купил гръцки облигации в зенита на гръцката политическа криза от 2015-а, е утроил вложението си. 

Достъп до всички сфери

Електронната борса MarketAxess (в буквален превод "пазарен достъп") отдавна е крайъгълен камък на пазара на корпоративни облигации. Самата търговска платформа обаче се превърна в горещ актив през тази година. 

Жадните за печалби инвеститори приеха охотно тезата, че бизнесът за търговия на дългови книжа вече не е запазена територия на "господарите на вселената" от Уолстрийт. И облигациите започнаха все по-масово да се търгуват по електронен път на платформи като MarketAxess, понякога - без каквото и да било човешко участие. Фирмените й акции поскъпваха почти без прекъсване до септември, когато оценката от 419 щ. долара на всяка от тях формира пазарна капитализация на цялото дружество в размер на почти 16 млрд. щ. долара. След бърза справка за  последните пет години става ясно, че възвръщаемостта е по-висока от резултатите на ред други "елитни иноватори" като "Амазон" и "Нетфликс". 

Този възход спря когато фирмените печалби не оправдаха очакванията. Но дори след това регистрираната в Ню Йорк компания е напът да постигне 75% ръст през тази година - близо три пъти над резултатите на широкия традиционен пазар.  

Убедителният паладий 

Лондонските шофьори на "Юбер" напоследък са се видели в чудо, защото членове на криминалния контингент крадат катализаторите на хибридните им коли. Крадците продават за скрап тези устройства за намаление на вредните емисии, които съдържат паладий - най-печелившият метал на 2019-а.  

Купувачите пък печелят от рекордно високите цени на паладия през тази година. Котировките му скочиха до над 1900 щ. долара за тройунция - по-високи,  са отколкото на златото. Търсенето надвишава неизменно предлагането през последните седем години, оставяйки запасите на много ниски равнища. Анализатори на процесите в бранша смятат, че стратегическите резерви от паладий на Русия - ключовият доставчик на суровината - са на път да се изчерпят. Същевременно, зачестяващите  прекъсвания на електрозахранването в Южна Африка, където се добива 40% от скъпоценния метал, заплашват сериозно предлагането. А не се очертава перспектива енергийната  криза там  да бъде преодоляна  в кратки срокове. 

Заместителите са сериозна заплаха за паладия, защото производителите на коли биха могли да го подменят с доста по-евтината платина. Автомобилният бранш обаче пипа предпазливо в областта на  технологията за производство на катализаторите след шумния скандал за вредните емисии. 

Все по-широкото приложение на електрическите превозни средства предполага, че краят на подема на паладия е близък. Междувременно обаче цените му могат да се повишат още, а липсата на катализатори да нарасне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във