Банкеръ Daily

Пари и пазари

Печеливши и губещи от ръста на петролните котировки

Развиващите се пазари  се оживяват благодарение на предпазливата лихвена политика на Федералния резерв, на продължаващите търговски преговори между Вашингтон и Пекин и на по-силните от прогнозните данни за икономиката на Китай. Суровият петрол може да се окаже новият попътен вятър в платната на развиващия се свят, след като Белият дом премахна изключенията, свързани със санкциите върху износа на черно злато от Иран - акт, който изстреля незабавно нагоре цените на черното злато. Петролните котировки на контрактите за сорт "Брент" с доставка през юни докоснаха 75 щ. долара за барел на 23 април (за първи път от октомври 2018-а насам), а ден по-късно леко "омекнаха"  до около 74.55 щ. долара за барел. И макар да няма гаранция, че ръстът ще продължи, активите на развиващите се пазари в исторически план са печелили от увеличаващите се петролни цени. Индексът MSCI, следящ валутите им, е постигал двуцифрена доходност по време и на трите най-мощни възходящи движения на черното злато от 2000-а насам.

Най-тясна положителна корелация ( става дума за движение в една и съща посока) с цените на суровия петрол (0.64 пункта) има руската рубла, която скочи с 21% през последния силен период на горивото - от февруари 2016-а до октомври 2018-а. Най-големият производител на природен газ - Русия, се радва в момента на засиления интерес на инвеститорите, които "разграбиха" дълговите книжа в национална валута в поредица от рекордни продажби. Принос за успеха на сделките има и перспективата за по-щедра парична политика през последните месеци на 2019-а, която "подслажда" очакваната възвръщаемост на инвестициите.

Колумбийското песо също привлича купувачи. Освен че има положителна корелация от 0.61 с петролните котировки, анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз" сочат тази валута  като една от най-евтините между  конкурентите от развиващия се свят. А мениджърът на хеджингови фондове Саид Хайдар я е включил сред водещите си активи.

Бразилският реал, който също следва ценовите движения на черното злато (0.34 пункта положителна зависимост), е в малко по-сложно положение и се колебае нагоре-надолу под влияние на новините за планираната пенсионна реформа в страната, която може да уравновеси всяка подкрепа поне в краткосрочен аспект. Все пак, сериозно предимство на реала е, че в резултат на последната порция лоши новини той доста е поевтинял - по оценка на "Моргън Стенли".

От обратната страна на монетата - с отрицателна корелация (движение  на валутите и на нефтените котировки в противоположни посоки), са турската лира, индийската рупия и филипинското песо.

В най-неизгодно положение е Турция, която е вносител на горива и енергия и винаги изостава от партньорите си от развиващия се свят при ръст на цените на суровините. Страната е силно зависима и от вноса на ирански суров петрол, който е под мощния прицел на санкциите на Вашингтон. Това превръща турската лира (с отрицателна корелация от  минус 0.04 към нефтените котировки) в потенциално слабо звено, според Франсис Хъдзън - световен стратег на "Абърдийн стандард инвестмънтс".

Индийската рупия е с най-силна отрицателна корелация с цените на петрола (минус 0.17 пункта) от съперниците си от развиващите се пазари през последните пет години. Черното злато е най-голямото перо  във  вноса на азиатския колос, който всеки месец от 2002-а насам е с търговски дефицит. В краткосрочен план обаче отношението към Индия и валутата й по-скоро ще е под въздействието на резултатите от изборите в страната през май.

Ако изключим Аржентина и Турция, които са най-големите губещи от последните продажби на валути на развиващите се стопанства, филипинското песо е пострадало най-силно от последния ръст на нефтените котировки, въпреки че има най-слаба отрицателна зависимост с тях (минус 0.02 пункта). Този път обаче нещата могат да са различни заради по-добрата национална икономическа конюнктура, по оценка на Сали Грейг - паричен мениджър в "Бейли Гифърд енд ко." в Единбург. 

Въпреки подема на цените на петрола и несигурността на доставките в резултат на наложените от президента Доналд Тръмп санкции срещу Техеран, Световната банка понижи прогнозата си за цените на горивото през тази и през идната година. Експертите очакват средно 66 щ. долара за барел през 2019-а и 65 долара за барел през 2020-а, става ясно от последния анализ на перспективите на пазарите за суровини на институцията. Основанията им са - очакван по-слаб световен растеж, увеличаващото се производство на черно злато в Щатите и ограниченията на ОПЕК. Все пак, специалистите на институцията се застраховат с мотив, че политическата несигурност може да коригира посоката на движение на петролните котировки.

По сметки на Световната банка черното злато е поскъпнало с 34% от началото на годината. Потреблението на суровината се е увеличило с 1.1% през първото тримесечие на 2019-а, като Китай, Индия и Щатите имат най-голям принос. Очакванията на банковите експерти са за 1.2% ръст на консумацията на суров петрол през тази година с най-едри потребители - Китай и Индия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във