Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Печелившата суровина

Поне една борсова стока може да спечели от търговската война на Белия дом с Пекин - азотните торове. Цените на соята падат стремително от началото на май, след като суровината попадна под ответният огън  на  Китай, наложил мита на внасяните от Щатите селскостопански продукти. Колапсът вероятно ще принуди американските фермери да заменят през идната година засетите със соя площи със зърнени култури, а те пък  изискват интензивно торене с азотни препарати. Това е мнението на Йонас Оксгаард - анализатор в "Санфорд Си бърнстейн" в Ню Йорк.  

Потенциалният тласък от търговското напрежение идва в момент, когато пазарите на торове са по средата на обрат след продължителен спад. Щатските цени на уреята - търговската, суровинна форма на азотните торове, са скочили с 49% през последните 12 месеца, по данни на фирми от бранша. Търсенето на азот - най-широко използваното в света подхранващо вещество за зърнените култури, се е повишило след закъснелия сеитбен сезон и цените могат да се качат до 300 щ. долара за тон към края на годината от около 270 щ. долара в момента, посочва Оксгаард. САЩ са нетен вносител на азот и получават основните количества от суровината от Тринидат  и Тобаго.

Макар че акциите на компаниите, които произвеждат торове, продължават да изостават от съперниците си, те са сериозна възможност за инвеститорите, защото се очаква подемът им да продължи. През юни Чарлз Нейвърт - анализатор в "Коуен енд ко.", сравни тези книжа със "зелени банани", приканвайки играчите да започнат да купуват акции, за да се възползват от ръста на цените. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във