Банкеръ Daily

Пари и пазари

Печеливша седмица за дълговите книжа

Централните банкери допринесоха  печалбите на инвеститорите в държавни дългове да са още по-сериозни през изминалата седмица. Първо, на ежегодния форум на Европейската централна банка в Синтра, Португалия, президентът на институцията - Марио Драги, загатна, че е готов да пусне  в действие всички стимулиращи мерки, за да се бори с недобрите данни за развитието на икономиката и на инфлацията в еврозоната. След него и  председателят на Федералния резерв  Джеръм Пауъл  заяви на 19 юни, че паричната политика на САЩ вече няма да е „проява на търпение“ спрямо икономическото развитие, а ще бъде в активна защита на дългогодишния растеж от негативните външни фактори.

Всичко това се оказа перфектно стечение на обстоятелствата за притежателите на държавни ценни книжа, които станаха свидетели на поредната порция от рекордно ниски доходи в еврозоната. Немските десетгодишни облигации вече изглеждат сериозно позиционирани на нива под минус 0.30%, като приключиха седмицата при доход  минус 0.321% и спад от 6.5 базисни точки. Сходните по матуритет френски ДЦК пък претърпяха седмично понижение на доходността си от 8.3 базисни точки - до 0.009 процента.

Спекулациите на анализаторите са свързани с подхода на ЕЦБ при поредното облекчаване на монетарната политика. Засега най-вероятно  е да се случи ново понижение на основната лихва в еврозоната, като очакванията са за десет базисни точки до края на годината. Тези новини са силно положителни за икономиките от периферията на валутния съюз. В допълнение, поредната доза опити на премиера на Италия - Джузепе Конте, да се справи с  бюджетния дефицит на страната въпреки популистките действия на управляващите партии, влияе благотворно на италианските ДЦК, чиято възвръщаемост в десетгодишния диапазон падна с цели 32 базисни точки - до 2.025 процента. Търсенето на доходност обуслови и търговията с испански дълг, като при десетгодишните книжа се наблюдаваше  понижение на дохода от 13.9 базисни точки - до 0.359 процента.

След пресконференцията на Пауъл пазарите очакват в САЩ да има понижение на основните лихви още в рамките на тази година, а се прокрадват и мнения, че то може да е в размер на 50 базисни точки. Пазарите очакват с нетърпение и срещата между Тръмп и китайския президент Си Дзинпин през следващата седмица. Американската икономиката пък продължава да произвежда положителни новини, но пазарите все пак се готвят за сериозно влошаване на конюнктурата. Десетгодишният щатски дълг  бе предпочитана инвестиция през седмицата, което снижи доходността му с 2.2 базисни точки - до 2.001%, а по време на дневната търговия на няколко пъти премина под нивото от два процента.

Във Великобритания "Бенк ъф Ингланд" призна, че рискът от BREXIT без сделка е „значително по-висок“ от прогнозите на централните банкери на фона на вероятността новият премиер на Острова да бъде Борис Джонсън. Разпродажбите на паунда продължиха, докато десетгодишните британски облигации бяха търсени като убежище от несигурността. Доходността им се понижи с 4.1 базисни точки през седмицата, достигайки до 0.805 процента.

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт

Facebook logo
Бъдете с нас и във