Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Печалбите изглеждат сигурни, трябват още пари за инвестиции

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

Борсовите индекси на БФБ се устремиха уверено нагоре през първите две седмици на август. Само за последната седмица повишението им е с над един процент и този път изоставащи няма - всички индекси се движеха в пакет, включително и традиционно тромавият BGREIT. Самият факт, че дори компаниите за недвижими имоти се включиха в последното силно поскъпване, е достатъчно основание да се твърди, че пазарът ни е близо до онова състояние на всеядност, характерно за по-зрелите фази от цикъла на т.нар. бичи пазар. Доказва го и това, че акциите на "Химимпорт" АД успяха да си върнат всичко, което загубиха през месец юли. Час след старта на борсовата търговия в четвъртък (10 август) книжата на доскорошния барометър за инвеститорски нагласи се търсеха на цена от 1.815 лв. за брой - ниво, което за последно бе видяно преди повече от шест седмици.

И друга компания от групата освен акциите на "Химимпорт" намери дълго чакана подкрепа - нови и стари акционери на "Централна кооперативна банка" АД могат да се похвалят с по-висока цена на своята инвестиция, а именно 1.91-1.92 лв. за една ценна книга на трезора.

Подобно на тези две дружества след повече от месец силен натиск от страна на продавачите "Монбат" АД, изглежда, е готово да се отърси от умората на пролетното поскъпване. През последните дни се появи засилен интерес към книжата на производителя на акумулатори и след като над 72 хил. акции смениха собствеността си до четвъртък, пътят им нагоре изглежда разчистен. С цена от 11.40 лв. за една книга монтанското дружество отново привлича инвеститори и май само липсата на консолидиран финансов отчет за полугодието е причина да не се случи по-активно завръщане на купувачите.

За разлика от положителния обрат, който наблюдавахме при акциите на "Химимпорт" и "Монбат", голяма част от играчите продължиха оттам, докъдето бяха стигнали предишната седмица. Така например книжата на "Софарма" АД методично трупаха стотинка след стотинка, за да достигнат сегашните 4.94 лв. за акция. Търсенето и тук изглежда стабилно въпреки над 80-процентното повишение в цената за последната една година.

И ако тези числа изглеждат впечатляващи, какво да кажем за "Корадо България" АД? Производителят на стоманени радиатори продължава да изненадва както с оперативните си резултати, така и с цената на правото да делиш печалби с останалите акционери - в четвъртък цената на една акция достигна 12 лева. Това заедно с получения наскоро дивидент от 26 ст. означава, че за една година повишението в цената, макар и с малко, надхвърля... 150 процента! И това не е най-доброто постижение. Между по-активно търгуваните компании с по-добър резултат може да се похвали "Първа инвестиционна банка" АД, чиито акции поскъпват с около 156 на сто - до 5.66 лв. за един брой, като да припомня, че цената бе стигнала дори до 6 лв. преди няколко месеца.

Сигурен съм, че никой не би отказал и далеч по-скромна възвръщаемост за толкова кратък период, така че евентуална инвестиция преди година в "М+С Хидравлик" АД (+85%), "Стара планина холд" АД (+130%), "Централна кооперативна банка" АД (+99%), "Монбат" АД (+64%), "Еврохолд България" АД (+73%), "ЧЕЗ Разпределение" АД (+128%), "БФБ-София" АД (+121%) и в още доста други компании би накарала всеки да се почувства значително по-добре. Мнозина дори биха се погледнали с по-различни очи - не просто са в обувките на дилър от Уолстрийт, а са и по-добри от него. Печалбите изглеждат сигурни и безкрайни, трябват само още пари за инвестиции...

Да поемеш по този път е изкушаващо лесно, виждали сме го. Проблемът е, че някъде напред ще е нужен много здрав разум, а точно тогава това ще е най-дефицитната стока...

 

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във