Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Печалби по време на криза

Кризата в Украйна ще направи 2014-а потенциално печеливша за руските брокери на ценни книжа. Обемът акциите, които са изтъргували 50-те руски посреднически фирми, се е удвоил през март спрямо февруари и продължава възхода си и през април, по данни на Московската фондова борса. Игор Ваин - главен изпълнителен директор на "Ренесанс капитал", коментира в интервю, че "кризата е време на възможности, когато могат да се натрупат големи състояния".


Средният дневен оборот с акциите на 334 фирми и на депозитарните разписки на една компания, регистрирани на московското тържище, е скочил до 66 млрд. рубли (1.85 млрд. щ. долара) през март срещу 34.6 млрд. рубли през февруари, сочи официалната борсова статистика. Общият търговски оборот на акции, на книжа на взаимни фондове и на руски депозитарни разписки е достигнал 1.3 трлн. рубли през март в сравнение с 692 млрд. рубли през февруари.


Еуфорията по покупка и продажба на руски ценни книжа продължава и през април. Средният брой на изтъргуваните за ден на Московската борса акции през първите три седмици на този месец е бил 107 млрд., което е еквивалентно на общо 595.7 млрд. рубли. Макар и по-нисък от мартенския (когато са били разменяни средно по около 167 млрд. книжа на ден), оборотът е по-висок от средните 86 млрд. акции през януари и февруари.


Кризата обаче не е била толкова "благосклонна" към инвестиционните банкери. Комисионите на инвестиционните банки в Москва от началото на годината до 20 април са намалели с 67% спрямо същия период на 2013-а, сочат данни на консултантската фирма "Фриймън енд ко." от Ню Йорк. Основната причина за срива са заплахите от нови, по-строги санкции срещу Русия, с които се заканват САЩ и Европейският съюз заради кризата в Украйна.


Банкерите са събрали 108 млн. щ. долара от "руски сделки" в периода от 1 януари 2014-а до великденските празници в сравнение с 325 млн. долара година по-рано. Спад се е получил в най-привлекателните сегменти на инвестиционния банков бизнес, съобщава "Фриймън енд ко.". Комисионите от сливания и поглъщания са се свили с 33% - до 46 млн. щ. долара, постъпленията от синдикирани заеми са "пропаднали" с 88% - до едва 13 млн. долара, приходите от сделки с облигации са се понижили със 76% - до 28 млн. долара, а от операции с акции - с 24% - до 21 млн. долара.


По оценка на Крис Уийфър - партньор в консултантската компания от Москва "Макро адвайзъри" и бивш главен стратег на "Сбербанк СИБ" - "на практика 2014-а вероятно ще е загубена година". Той очаква второто тримесечие да е по-лошо от първото, защото големите международни инвестиции ще избягват Русия, докато не се разсее политическият риск.


Москва пък се готви да посегне към парите, съхранявани "за черни дни" в държавните фондове през идната година, за да финансира Крим, твърдят запознати с правителствените намерения. Присъединеният към Русия полуостров ще "глътне" поне 130 млрд. рубли (3.6 млрд. щ. долара) през 2015-а. Това ще е единственото изключение от приетото през 2013-а бюджетно законодателство за ограничаване на държавните харчове и за бюджетна дисциплина в условията на стопански спад и на по-висока от граничната инфлация. Според действащите наредби разходите се изчисляват на основа на очакваните приходи, без да се включват допълнителните постъпления от продажбите на нефт и газ, а дефицитът не трябва да надхвърля 1% от БВП. При създалото се напрежение около Украйна обаче се обсъжда възможността бюджетният недостиг да се повиши до 1.5% от БВП, което може да предостави допълнително 400 млрд. рубли за харчене.


По данни на руското финансово министерство страната е била на бюджетен излишък от 0.7% от БВП през първото тримесечие. Кабинетът е планирал 0.5% бюджетен дефицит през 2014-а, въпреки че министърът на финансите Антон Силуанов не изключва и балансиран бюджет заради рязката обезценка на рублата, която е загубила 8.7% от пазарната си оценка от началото на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във