Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Печалбата от дългове пое надолу

Марк Карни - гуверньор на Английската централна банка.

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмицата не предложи сериозни изненади на международните пазари на държавен дълг и по този начин се откри възможност за лека корекция в повишението на доходностите. Волатилността на пазарите изглежда нормална за август. Единственото по-ключово събитие, оставащо в календара за този месец, е заседанието на директорския борд на Бенк ъф Ингланд в четвъртък.

Надали ще станем свидетели на повишение на основните лихви във Великобритания, макар че само няколко месеца назад във времето това изглеждаше много вероятно. Несигурността около брексит и липсата на силно правителство на Острова катализират негативните икономически ефекти от предстоящото напускане на Европейския съюз и само високата инфлация надали е достатъчна на Марк Карни и компания, за да предприемат повишение на основната лихва. Предвид срещата на борда на Бенк ъф Ингланд в четвъртък търговията с джилтове бе в тесен рейндж. Британските книжа добавиха едва 0.9 базисни точки към доходността си в десетгодишния период, завършвайки при нива от 1.223 процента.

В същото време доходностите на почти всички останали основни пазари поеха надолу. На срещата на монетарния борд на Фед през изминалата седмица не ни бе съобщено почти нищо за смаляването на баланса на организацията и доходностите по трежъритата поеха надолу. Негативните данни за икономиката на САЩ, която показва реални признаци на краткотрайно забавяне, бяха допълнителен стимул за покупка на американски държавни ценни книжа (ДЦК). В десетгодишния матуритет трежъритата се търгуваха при търсен доход до падежа от 2.2564% и седмично понижение от 3.4 базисни точки.

Това, че Фед се въздържа от каквито и да е действия, доведе до известно облекчение на доходностите в Европа. Въпреки силните данни за икономиката на еврозоната, които продължават да вещаят сила на еврото, както и ръстове в доходностите, изминалата седмица предостави възможност за корекция. Ключовите десетгодишни немски бундове затвориха търговията при нива от 0.482% и понижение от 5.2 базисни точки, докато при сходните по матуритет френски ДЦК понижението се равняваше на 5.6 базисни точки до 0.744 процента.

В периферията на еврозоната нямаше разширяване на ножицата между курс "купува" и курс "продава". Италианските и испанските ДЦК се движеха в унисон с тези на страните от ядрото на еврозоната. Десетгодишната италианска доходност се понижи с 8,2 базисни точки през седмицата, приключвайки на нива от 2.005 процента. Испанските книжа със сходен срок до падежа пък изтриха 5.2 базисни точки от дохода си до нива от 1.439% в края на седмицата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във