Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Печалбата на "Еврохолд" расте

Пари от чуждестранни инвеститори развиват дружествата от групата "Еврохолд".

"Еврохолд България" АД успя да обърне финансовия си резултат на годишна база. Към декември миналата година на индивидуална база той е печалба в размер на 1.702 млн. лв. спрямо загуба от 1.991 млн. лв. за същия период на 2013-а, според данните от неодитирания счетоводен отчет.

През периода януари-декември приходите на холдинга, който оперира на Балканите и предлага небанкови финансови услуги, управление на активи, общо застраховане, лизинг и продажба на нови автомобили, са достигнали до 7.856 млн. лева. Те са от дивиденти (223 хил. лв.), от операции с финансови активи (6.017 млн.) и от лихви (1.616 млн. лв.). За сравнение, паричните постъпления за същия период на 2013 г. са били само 4.767 млн. лева.

В същото време разходите за оперативната дейност са нараснали леко до 6.160 млн. лева. То е в следствие на повечето платени лихви, които се увеличават с 14.2% на годишна база.

В края на миналата година компанията акумулира допълнително средства за вложения, след като на 25 ноември инвестиционният фонд KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery закупи 12% дял в "Еврохолд България". Покупната цена беше 1.025 лв. за една акция, като цялата инвестиция възлиза на 15.7 млн. лв. (8 млн. евро).

В резултат на тази сделка настъпи промяна и в акционерната структура на холдинга. "Старком холдинг" АД остава с най-голям дял - 50.05%, "Дар Финанс" ЕООД контролира 18.25%, а KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery - 12% от капитала. Останалите книжа са собственост на дребни инвеститори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във