Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПАЗАРЪТ ЗАГУБИ ИНЕРЦИЯТА СИ

През изминалата седмица голяма част от инвеститорите в български акции затвориха позициите си и така реализираха доста добри печалби. Тези масирани продажби обаче охладиха ентусиазма на останалите играчи, които очакваха поскъпването по основните търгувани позиции да продължи. Това беше причината цените на някои от големите емитенти на пазара като Лукойл Нефтохим и Булгартабак холдинг да паднат. Точно тези две дружества бяха обект на засилен интерес от страна на чуждестранни инвеститори допреди две седмици.


Очакваният бум в борсовите обороти, след като на пазара излязоха депозитарните разписки на Дойче телеком, не се състоя. Инвестиционният посредник Еврофинанс, който играе ролята на маркетмейкър по тази позиция, поддържаше среден марж в офертите си купува и продава от около 3 процента. За първите два дни на търговия бяха продадени 8400 бр. от книжата на цени между 0.84 и 0.89 лв. за една. Брокерите обаче се оплакваха, че е недостатъчна информацията за търговията с акциите на германския концерн на Франкфуртската фондова борса. И имаше защо - закупилите книжа от Дойче телеком загубиха, тъй като в четвъртък следобед във Франкфурт акциите на компанията струваха около 41 евро за една, което е равно на цена от 0.81 лв. на българска депозитарна разписка.


Значително повишиха цената си книжата на девненския завод за калцинирана сода Солвей-Соди. Новата стойност, на която се спряха акциите на дружеството, е 8 лв. за бройка. Големите вложители в книжа на завода се надяват по този начин да откажат останалите собственици да продадат акциите си на мажоритарния акционер Солвей Шишеджам холдинг. Очаква се базираната във Виена смесена компания в скоро време да направи търгово предложение на цена от 6.60 лв. на книга. При положение обаче че пазарните котировки на акциите на Солвей-Соди са значително по-високи, едва ли някой ще продаде дяловете си на подобна цена.


На пръв поглед сривът в цените на Балканфарма-Дупница с 60% изглежда апокалиптичен. Трябва обаче да се има предвид, че предишните котировки на акциите на дружеството от 15 лв. са резултат от блокови сделки. Брокерите са на мнение, че реалната цена на една книга от фармацевтичния завод е 3-5 лева.


Акциите на Слънчев бряг и Златни пясъци се установиха твърдо на нивото от 4 лв. едната. И през следващата седмица не се очакват големи сътресения около тях. В средата на декември Агенцията за приватизация ще започне процедурата по раздържавяването на мажоритарния пакет от Слънчев бряг, но рязка промяна в котировките на курорта може да се очаква едва след избора на собственик на държавния пакет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във