Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пазарът за Вitcoins - Mt. Gox - потъна в небитието

Mt. Gox - един от най-големите пазари за виртуалната валута Bitcoin - като че ли се е изпарил, алармираха изнервени инвеститори на 25 февруари. Интернет-сайтът му е недостъпен, основателят му е неоткриваем, а фирменият офис в Токио е пуст и само неколцина протестиращи пред него си искат парите, които инвестирали в Bitcoins. Служителите на Mt. Gox не отговарят на телефонни повиквания, нито на запитвания по и-мейл за информация. Портиерът на сградата, в която е апартаментът на главния изпълнителен директор Марк Карпелис в квартал "Шибуя" - твърди, че собственикът не отговаря по интеркома. Пощенската му кутия пък била толкова претъпкана, че капакът й не можел да се затвори. Критиците на оператора на цифровата валута обаче отдавна подозират, че Mt. Gox като че ли не се грижи особено за сигурността на клиентите.

Засега не е ясно какво точно се е случило с онлайн-пазара, който на 7 февруари преустанови всички тегления на Bitcoins. В документ, който циркулира по интернет и за който се твърди, че е фирмен кризисен план, пише, че "в резултат на кражби, свързани с престъпна небрежност" липсват повече от 744 хил. "виртуални монети". В него се подчертава също, че Mt. Gox има задължения за 174 млн. щ. долара срещу активи за едва 32.75 млн. долара. Достоверността на документа не може да се потвърди.

Шест водещи пазари за Bitcoins, които позволяват виртуалните пари да се разменят срещу щатски долари и други валути, се дистанцираха от базирания си в Токио колега. Впрочем на 23 февруари Карпелис подал оставка от борда на Фондация Bitcoin - търговска група за търговия на "монетите". Това е поредният сериозен удар срещу дигиталната валута, доколкото Mt. Gox преди време беше най-големият пазар за Bitcoins. Той беше един от основателите и един от тримата избрани представители на тази пазарна ниша в борда на фондацията.

Търгуваните на Mt. Gox виртуални "монети", които се разменяха срещу 828.99 щ. долара всяка преди 7 февруари, са се обезценили с 83.7% оттогава насам - до около 135 щ. долара. Bitcoins на другия голям пазар - Bitstamp, обаче, са загубили само 40.5% от оценката си през същия период - до 400 щ. долара.

В специално изявление Фондация Bitcoin отбеляза, че Mt. Gox е само един от няколкото пазари и неговото отпадане, макар и неприятно, открива възможности за други играчи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във