Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарът за автономни автомобили в Китай може да струва трилиони долари

Автономните автомобили имат потенциал да направят голям пробив в автомобилната индустрия в Китай и да достигнат пазарен обем на стойност трилиони долари. Това показва скорошен доклад на консултантската компания McKinsey, цитиран от "Радио Китай". Китай има реалната възможност да се превърне в най-големия пазар за автономни превозни средства в света, сочи анализът на експертите. Според него този сектор се очаква до 2040 г. да генерира приходи от 1.1 трилиона долара от мобилни услуги и 0.9 трилиона долара от продажби на автономни автомобили. McKinsey предвижда също така, че автономното шофиране ще бъде въведено масово в Китай в рамките на 9 до 10 години.

"Виждаме все повече автомобилни компании, които си сътрудничат с технологични гиганти, за да дигитализират операциите си и да разширят своите услуги", заяви главният редактор на China Automotive Review Син Лей. Консултантската компания McKinsey стига до заключението, че автономните автомобили ще предложат потенциално решение на някои предизвикателства в Китай, тъй като те могат да намалят броя на превозните средства на пътя и да дадат възможност на шофьорите да работят докато пътуват или да си отпочинат по време на маршрута. Самоуправляващите се автомобили също могат да помогнат за намаляване на местните вредни емисии от превозните средства, ако се захранват от зелено електричество или водород.

В Китай разработването на автономни автомобили е все още в начален стадий, отбелязват още експертите. "Ако говорим за град като Пекин, трябва да се обмислят промени на регулаторната рамка, цената на въглеродните емисии, градската инфраструктура и състоянието на пътя. С развитието на автономното шофиране връзката между традиционните автомобилни производители и технологичните компании се задълбочава. Технологичните компании няма да имат свои собствени автомобилни марки веднага. Традиционните автомобилни производители също се нуждаят от тази технология, защото те вече са фокусирани върху нейното разработване и усъвършенстване", изтъкна Син Лей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във