Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПАЗАРЪТ СЕ НОСИ ПО ТЕЧЕНИЕТО

Пазарът през последните седем дни продължи да се носи в познатата посока. В момента ситуацията около европейския държавен дълг изглежда като истински рай за спекулантите. През това време Европейската централна банка (ЕЦБ) наблюдава инфлацията и поддържа напрежението в подходящи граници. Принципно пазарът е слаб и интересът за покупка на европейски облигации не е висок с оглед на предполагаемото покачване на лихвите.
Това, което влияе отрицателно на цените и същевременно осигурява благодатна среда за печеливши спекулации, е неизвестността, която витае около принципно плахата за смели решения ЕЦБ. Техническото поведение на пазара показва, че той е готов да приеме положително дори две поредни повишения на основната лихва до 2.75%, стига това да бъде обосновано като стратегия и бъде посочена някаква, макар и условна, крайна цел. Вместо това анализите и информацията, които се анонсират, са по-скоро умозрителни и съдържат изявления, обясняващи, че ниската лихва невинаги е приятел на икономиката, че се наблюдава внимателно инфлационният риск, че положителните новини не са чак толкова положителни, и други от този сорт.
Нормално е пазарът да е много предпазлив, особено с наближаването на времето ЕБВР да вземе решение за повишение на лихвите - в началото на март.
След дадения начален старт на повишението на доходността през тази седмица за десетгодишния дълг в Европа тя достигна до 3.53%, след което направи корекция надолу до 3.47%, като движението носи силен технически характер.
В САЩ новият господар на Федералния резерв (ФЕД) Бен Бърненки се похвали, че лихвата може да се повиши до 5% още до юли месец. Думите му не бяха взети много сериозно, като повечето коментатори допуснаха, че това вероятно означава, че повишенията на основната лихва през 2006 г. ще бъдат минимум две.
Независимо от относително вялия интерес, който се усети на аукциона за десетгодишни американски държавни книжа, проведен през седмицата, доходностите в САЩ са повече от прилични. Десетгодишните книжа не преминаха доходност над 4.60% и със сигурност може да се каже, че тези нива са атрактивни за покупки, поне към настоящата ситуация.
Вероятно интересът на пазара се беше пренасочил към последвалия аукцион за 30-годишен дълг. Такъв не беше провеждан от 2001 година. Текущата доходност през периода гравитираше около 4.70 процента.
Пазарът очаква последните важни данни за седмицата - търговския баланс на САЩ, след което най-вероятно ще получи по-дългосрочна посока - както на валутния пазар, така и на дълговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във