Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПАЗАРЪТ ОЧАКВАШЕ ЛИХВЕНИЯ АНОНС НА ТРИШЕ

Кратката работна седмица в България добавя евристичен елемент в коментара за дълговите пазари. Всъщност пазарът се беше снишил в очакване на решението за лихвите на Европейската централна банка (ЕЦБ), като повишението до 2.50% се смята за сигурно. Съответно търговците, както винаги, очакваха какво ще каже Трише след лихвения анонс.
Цените на бунд фючърса бяха в тесен рейндж 120.00-120.40, което едва ли ще продължи безкрайно, особено след като никой не очаква ЕЦБ да бъде по-конкретна по отношение на темповете и бъдещето на основната лихва.
Десетгодишните книжа съответно бяха с доходност около 3.50%, а двугодишните преминаха над 3% - до 3.02 процента.
В САЩ икономическите показатели от седмицата доста осезаемо индикираха неблагоприятното влияние на високите лихвени нива, като на пазара вече доста по-уверено се купува дълг с по-дълъг матуритет. Кривата на доходността е все така наклонена, като за двугодишните книжа тя е 4.65% срещу 4.55% по десетгодишния дълг.
В сряда агенция Мудис повиши рейтинга на външните ни книжа на Baa3/P-3. През седмицата емисията с падеж 2013 г. се търгуваше при доходност 3.76%, а доларовите книжа с падеж 2015 г. - при 5.35 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във