Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПАЗАРЪТ ОЧАКВА ЛИХВИТЕ В САЩ

Привидната тишина през последните седем дни позволи на пазара да се намести, да натрупа база и отново да поеме в очакваната посока - плавно покачване на доходността и понижаване на цените.
В Европа инфлационните индикации са все по-силни, но странното е, че преди подемането на лихвената ескалация нямаше подобни признаци.
Все пак нека да приемем, че Европейската централна банка (ЕЦБ) просто успешно е предвидила процеса. Съответно трябва да се надяваме, че с повишаването на основната лихва също така успешно ще може да го регулира. От тази гледна точка явно няма от какво да се притесняваме и след като нещата са под контрол, можем в розовото бъдеще дори да очакваме стабилизиране на облигационния пазар.
До края на годината се очаква повишението на лихвата в еврозоната да достигне до 3.25%, което както и да го погледнем, е една прекрасна доходност - няма и година, откакто на пазара се избиваха да купят германски десетгодишни облигации с подобна доходност.
Сега двугодишният бенчмарков дълг е на нива около 3.47%, а доходността по десетгодишните книжа тихо и неусетно се върна над 4 процента. Фючърсът на бунда отново опря на 115.60, но този път нивото, естествено, се оказа доста поомекнало и оттук нататък ще следва движение надолу.
В САЩ очакват новата си лихва, която почти сигурно следващата седмица ще стане 5.25 на сто. Кривата на доходността продължава да е наклонена в странна посока, но това не смущава експериментаторите. Може би все пак основната цел е грозният й вид да успее да стресне инфлацията, на която явно не й пука особено от останалите предприемани действия срещу нея.
Двугодишните доларови книжа вече носят доходност 5.21% - при 4.91% преди месец. Десетгодишния дълг пък носи 5.18 процента.
В България след успешното ликвидиране на вторичния пазар на ДЦК сме на път да приключим и с първичния. В момента пазарът е в такова състояние, че рисковата премия е в такъв абсурден размер, в какъвто не е била от годините, преди да започне повишаването на кредитния рейтинг на страната. От единия абсурд, познат от есента на 2005 г., когато рисковата премия спрямо европейския бенчмарк беше на практика изчезнала заради несъвършенството на пазара, сега успешно навлизаме в друг абсурд.
Трейдърите първоначално съвсем загубиха интерес към вторичния пазар (който всички се опитвахме да активизираме някак), защото на аукционите със сигурност се маркираше такава доходност, която правеше всяка сделка от вторичния пазар осезателно губеща.
Сега вече и участието на аукциони става рисково - за предпочитане е да изчакаш следващия, защото със сигурност на него ще вземеш още по-добра цена.
Какво да се прави - пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във