Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарът на криптовалути изгуби над 26 млрд. долара само за ден

Пазарите на криптовалути потънаха след спада в цените на петрола и продължаващите разпродажби на акции. Пазарната капитализация, или цялата стойност на криптовалутите, се понижи с цели 26,43 милиарда долара само за 24 часа около 1:17 ч. сингапурско време, сочат данни на Coinmarketcap, а разпродажбите се влошиха с напредването на деня, съобщава CNBC.

Цената на биткойна - най-голямата криптовалута по стойност, падна с над 10% за 24 часа приблизително по същото време.

Бурните разпродажби на пазара на криптовалути идват, след като фючърсите на международния бенчмарк Brent поевтиняха с 30 на сто до 31,02 долара за барел, което е най-ниското ниво от февруари 2016 г. Това беше предизвикано от хода на Саудитска Арабия да намали официалните си продажни цени на петрола, след като ОПЕК не успя да постигне споразумение за намаляване на производството. Това доведе до опасения от война с цените на петрола. Оттогава Brent възстанови част от загубите си.

Междувременно фондовите пазари в Япония и Хонконг рязко се сринаха, а американските акции се очаква да отбележат рязък спад в началото на търговията днес. Другите големи криптовалути като Еthereum, XRP и Бitcoin cash, отчетоха двуцифрени процентни загуби.

Въпреки отчетените загуби обаче, стойността на биткойна е нараснала с около 9% на годишна база.

Огромните движения в цените на криптовалутите не са необичайни - те са известни със своята променливост. Пазарните участници обаче заявиха, че това може да е възможност за закупуване на биткойни. "За тези, които имат дългосрочни инвестиционни хоризонти, биткойн е абсолютно задължителна покупка по време на тези спадове", заяви Джехан Чу, съосновател на Kenetic Capital и инвеститор blockchain стартупи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във