Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарът на жилища - бързи сделки със спестени средства

Все по-малко огледи са нужни на купувачите в София преди да пристъпят към сделка за жилище. Ако към края на юни миналата година малко над една трета от хората са реализирали покупката след едно-едиствено посещение на имота, то в средата на тази година този дял нараства до 42 на сто. Това сочат в данните на агенция "Имотека" за пазарните тенденции към средата на динамичната 2022 година.

„Въпреки явните признаци на охлаждане и по-малък брой на запитванията,

хората, които са планирали сделка днес,

я сключват, при това изключително бързо”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека". „От един до три огледа са нужни на 21% от нашите клиенти, докато през второто тримесечие на миналата година техният дял беше 10 на сто. Бързите решения говорят, че от пазара вероятно ще се оттеглят инвестиционно настроените клиенти, както и тези, които нямаха реална нужда от имот, а се възползваха от изгодните условия. Купувачите с реална нужда от жилище обаче ще останат на пазара”, допълва Атанасова.

По думите ѝ, преобладава и групата на клиентите, които реализират покупката си в рамките на един месец – 64% от всички, на фона на 40% година по-рано. Общо 16% пък се сдобиват с имот за период от един до три месеца. На практика 80% от клиентите стигат до сделка в рамките на три месеца. Заедно с тази тенденция, растат и покупките със спестени средства, посочва тя.

Хората с повече спестени средства и възможност за голямо самоучастие бързат да

се възползват от все още рекордно ниските лихви.

Растящата инфлация и негативните прогнози за зимата ги кара да открият сигурна възможност за вложение в кратък срок. Техният дял леко нараства, докато броят на потребителите, които финансират над 50% от стойността на сделката си с ипотека, плавно намалява към средата на годината.

На фона на растящите обеми ново строителство, предлагането в центъра и старите квартали на столицата става все по-дефицитно. В средносрочен и дългосрочен план това ще направи цените на тези жилища най-устойчиви, докато нивата при незавършените сгради е възможно да бъдат под натиск към края на годината, прогнозират от компанията. Към момента обаче сме свидетели на продължаващ ръст на цените и в четирите големи града в страната, отчитат още от "Имотека". В София средната цена на кв. м вече е около 1600 евро/ кв. метър.

Отстъпките тепърва ще играят по-съществена роля на пазара

на покупко-продажби. Макар делът на сделките без коментар в цената да продължава да расте в рамките на тримесечието, последните седмици са на път да обърнат тенденцията.

„Все по-чести са случаите, в които офертната цена претърпява коментар с 5-10%, дори 15 на сто. Това е валидно особено при онези собственици, които не искат да чакат, а и се опасяват от предстоящ спад. Към момента обаче продължават да преобладават продавачите, които не са готови да преговарят, особено, ако офертните им цени са разумни и отговарят на пазарната реалност”, посочва Атанасова.

Тристайните жилища леко отстъпват на двустайните през първото полугодие на тази година. Те формират една трета от всички сделки, докато покупките на двустайни жилища достигат 40 на сто. Следващият най-популярен имот за периода се оказва гаражът - тези сделки представляват 8% от всички, посочват от компанията.

Превесът на двустайните апартаменти има своето логично обяснение.

Те традиционно, освен с цел за отдаване под наем, се търсят и за вложение на спестяванията. Сигурното съхранение на парите се превърна в ключов приоритет за повечето хора в условия на нестабилна политическа и икономическа ситуация, заедно с тревожните прогнози за предстоящата зима. Затова и не са малко купувачите, които се стремят да вложат парите си в имот, независимо дали той им е необходим в момента или не. Така клиентите с по-малки бюджети станаха предпоставка за ръст в дела на сделките с двустайни апартаменти”, казва Атанасова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във