Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарът на IoT и автоматизация на дома расте двуцифрено

Пазарът на продукти за автоматизация на дома ще e един от най-перспективните и растящи сектори в световен мащаб, с годишен темп от близо 16%, по данни на "Статиста". В момента Северна Америка е пазарен лидер в интегрирането на интелигентни системи за автоматизация, но през следващите няколко години Европа ще наваксва с бурни темпове изоставането си и дори се очаква да стане първенец по брой присъединени устройства. Броят на домакинствата в Европа, въвеждащи смарт устгройства за автоматизация на дома се очаква да расте със средногодишен темп от 22.3% и да има 83.2 млн. умни домове през 2023 година.

Технологичният напредък означава, че IoT технологията (Internet of Things, Интернет на нещата) става по-лесна за изпълнение и отваря вратата  за  по-голямо  разнообразие  от  компании,  които  да  се  възползват  от приложенията й.

На фона на гитанти като Google и Майкрософт, на световната IoT сцена в момента присъства и една компания, създадена от българи – холдингът "Алтерко" АД (Allterco, съкратено от All Teracomm Companies). Тя има клиенти в Европа, Азия и Америка, като водещите й пазари са тези на Стария континент и това са Германия и Италия.

За последната една година дъщерната компания на "Алтерко" с фокус върху IoT технологиите – "Алтерко Роботикс" бележи ръст на приходите от 124 процента. Миниатюрните и функционални устройства за автоматизация на дома на компанията привличат все повече  клиенти, като според данни на холдинга, клиент направил веднъж покупка, се връща отново средно пет до седем пъти и закупува още продукти. Компанията е и одобрен доставчик на Deutsche Telekom за ново поколение умни устройства – NarrowBand IoT (NB-IoT).

Прогнозите са, че до 2021г. един милион домове ще бъдат автоматизитани от устройства на "Алтерко".

Холдингът планира догодина да предложи на пазара нова серия от устройства. В момента се тестват пет-шест нови технологии, като е предвидено излизането и на индустриални Shelly устройства.

Доброто анализиране на ситуацията в разгара на Ковид-19 кризата и изнасянето на производството на компоненти в България, даде възможност на "Алтерко" да осигури непрекъснатост на производството и доставките, което оказа влияние и върху темпа на продажбите. Към края на първо тримесечие на тази година холдингът отчита 140% средногодишен ръст на приходите от продажби спрямо същото тримесечие на 2019-а.

През 2013 г. започва развитието на продукти в областта на IoT сектора, а 2015 година се създава една от водещите компании в семейството на Алтерко – дъщерната компания "Алтерко Роботикс".

От декември 2016 г., "Алтерко" АД е публична компания и акциите на холдинга се търгуват на "Българска фондова борса" АД. След обявяването на извънредното положение през март до момента цените на тези книжа вървят нагоре и вече се търгуват по  3.80 лева за един брой, а пазарната капитализация на дружеството скочи до 57 млн. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във