Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарните играчи гледат към Джаксън Хол

Инвеститорите се опитват да открият "ключа" към бъдещите пазарни движения, след като огласеното в средата на седмицата резюме от последното съвещание на паричния комитет на Федералния резерв в края на юли не очерта ясна посока за лихвените равнища. Налице е било дълбоко разделение между щатските парични стратези по въпроса дали да понижат или да оставят без промяна лихвите на страната. Както е известно, на 31 юли щатската централна банка понижи с 25 базови пункта основната си лихва. Тогава неколцина членове на банковия паричен комитет поискаха лихвена редукция от половин процент, но повечето са се обявили против промяната на лихвената политика. Тази неохота да се приложи по-щедра монетарна политика влиза в разрез с очакванията за понижение на щатските лихви с повече от 100 базови пункта до края на 2020-а, а това  вече е вкарано в цените на активите.

Пазарните играчи посочват, че публикуваното резюме от обсъжданията на щатските парични стратези е отражение на разнобоя между прогнозите за нови монетарни стимули, подкрепени от геополитическите вълнения, възникнали от  търговското напрежение между Вашингтон и Пекин,и покрай очевидно стабилните фундаментални показатели на САЩ. Най-голямото световно стопанство демонстрира за пореден път силата си на 20 август,  когато бяха обявени доста по-високи от очакваните финансови резултати за търговците на дребно, които качиха пазарната оценка на Target с 20% и на Lowe's Cos с 10 процента.

Обединена Европа също се представи добре. Предварителната оценка за активността в сектора на услугите и на промишлеността на Германия се е повишила до 51.4 пункта през август - с почти 1 пункт над  прогнозираните 50.5 точки. Водещият индикатор показа, че и френският бизнес е бил по-активен през август - все индикатори за известно стабилизиране на двете най-големи икономики на еврозоната след новината за забавянето на германския растеж през второто тримесечие. Подобен обзор за целия еврорегион показва ръст на бизнеса в общността през август, благодарение на солидната активност в сектора на услугите и по-слабия спад в производствената сфера. Тези окуражителни данни обаче със сигурност няма да заличат тревогите за потенциална рецесия, просто защото светът далеч не е стабилен и ще остане такъв, докато не бъде постигната поне частична търговска сделка между САЩ и Китай.

В късния следобед на 22 август еврото се разменяше срещу 1.1082 щ. долара - почти без промяна в сравнение с предишните дни от седмицата.

Оттук нататък пазарните играчи ще очакват по-ясни сигнали за нагласите на Федералния резерв и за бъдещата лихвена посока от редовната годишна среща на централните банкери в Джаксън Хол, която започва на 23 август. По отношение на еврозоната дилърите вече са вкарали в цените ново понижение на лихвите от Европейската централна банка с 0.10 процента. Особено важна ще е речта на председателя на Федералния резерв - Джеръм Пауъл, заради силния натиск върху него да каже за всеки по нещо. Посланията от Джаксън Хол ще са особено значими за Доналд Тръмп и за привържениците му, които натискат за по-дълбоки лихвени редукции в подкрепа на американското стопанство.

 

 

Търговските разпри удариха за пореден път валутните пазари и свалиха китайската валута до 7.0875 юана за един щатски долар - най-ниската цена от март 2008-а. По оценка на валутни дилъри новият срив на юана предполага, че Пекин се подготвя да използва валутата като оръжие в ожесточаващата се търговска война с Вашингтон. Което пък засилва опасенията от валутни интервенции на американците срещу силния долар.

Иран също използва валутните реформи, за да се противопостави на санкциите на Белия дом, нанесли сериозен удар върху стопанството на Ислямската република. Те възпират компаниите да инвестират в нея, свалиха добива на суров петрол до най-ниските количества за последните повече от 30 години и предизвикаха огромен недостиг на чуждестранна валута.

Големият потърпевш от този развой на събитията е иранският риал, чийто официален курс Техеран поддържаше на 42 хил. риала за един щ. долар от средата на 2018-а и отказваше да девалвира националната си парична единица. Притокът на чуждестранна валута в иранската банкова система обаче пресъхна и иранците започнаха да използват все по-често черния пазар, за да плащат най-различни сметки - от вносни коли до такси за чуждестранни колежи на децата си. От началото на 2019-а до месец май иранските пари паднаха с почти 30% на "уличния пазар" в столицата на страната - до 156,600 риала за един американски долар. Което предизвика скок на цените, породи и социално напрежение. 

Техеран отвърна като създаде система от множество валутни курсове, за да успокои черния пазар и въведе през миналата година платформата за валутна търговия Nima за местния бизнес. Повечето износители обаче предпочитаха да продават еврото и доларите си на нерегулирания пазар, защото курсът на риала на Nima бе прекалено близък до официалния. През последните месеци централната банка на Ислямската република позволи на курса на Nima да се понижи  чувствително, за да насърчи повече компании да продават задграничните си средства на борсата. Иранският президент Хасан Рохани пък обяви, че кабинетът ще ореже четири нули от обменното ниво на валутата към зелените пари.

 

Планът успя да засили риала, който от май поскъпна с 30% - до 118 хил. за един щ. долар - почти колкото е курсът му на Nima. Това е помогнало и за забавяне на инфлацията, твърди американският професор по икономика Стийв Ханке (бел. ред. - бащата на валутния борд на българския лев). Той посочва, че от върховите 400% годишно през 2018-а тя е паднала до 24% в началото на август. Премахването на четирите нули пък вероятно ще има, макар и минимален, психологически ефект, смята главният икономист на "Ренесанс кепитъл" - Чарлз Робъртсън. Просто защото хората могат да приемат 12 риала за долар като по-стабилна парична единица от 120 хил. риала за долар.

Оттук нататък всичко ще зависи от предлагането на достатъчно количество чуждестранна валута в Иран, за да се крепи курса на Nima. Властите не искат да пуснат националните пари да плават свободно. От една страна, това със сигурност  ще ускори отново инфлацията. От друга - подобно решение ще е много чувствително от политическа гледна точка, защото всяко отслабване на националната валута може да се приеме като доказателство за намаляващата мощ на държавата и за невъзможността й да се противопостави на САЩ. Не е за пренебрегване и странната система на иранската централна банка да предоставя задгранични средства по  официалния курс. Анализатори посочват, че това налива гориво  в мотора  на корупцията, защото близките до властта среди получават евтини долари, докато по-голямата част от легитимния бизнес получава отказ за  подобно финансиране. А това е повече от достатъчен мотив за отхвърляне на свободното плаване на иранската парична единица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във