Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарни трусове без изявена паника

Петролни котировки от почти 105 щ. долара за барел; злато, надхвърлило 1970 долара за тройунция; швейцарски франк, доближаващ критичната котировка от 1.03 за едно евро и поскъпваща към щатския долар японска йена; руска рубла, "сновяща" между 86 и почти 92 за един долар; световни борсови индекси, загубили по няколко процента от пазарните си оценки; американски дългови книжа, заличили по над 10 пункта от доходността си; зърно и пшеница, повишили котировките си с 5-6 процента. 

Това е първоначалната реакция на решението на руския президент Владимир Путин да разпореди "специална военна операция" на изток на територията на Украйна. Руските военни са изстреляли ракети срещу военни обекти в няколко украински градове, включително Одеса, Мариупол, Киев, Харков. Путин твърди, че цивилното население няма да пострада и че той защитава "тероризираните вече осем години от киевския режим" мирни жители на Донецк и Луганск. 

Банкови анализатори вещаят 150 долара за барел суров петрол - цена, която ще спре почти напълно глобалния ръст и ще изпрати инфлацията над 7% за дълъг период от време - три пъти над целевите равнища на централните банки. Което е неблагоприятна конфигурация за целия свят, който от месеци се бори с инфлационен взрив и недостиг на стоки, суровини и материали.

Прогнозите на експертите не са лишени от основания, защото драматична ескалация на украинската криза може да разруши енергийната и газопреносната мрежа, по която тече руски газ за европейските държави. 

В обедните часове на 24 февруари фючърсните контракти на суровия петрол сорт "Брент" с доставка през април се търгуваха за 104.92 щ. долара за барел, а на американския сорт WTI - за 99.65 долара за барел - най-високите стойности от 2014-а насам. 

Цената на златото с незабавна доставка се повиши до 1971.08 долара за тройунция - най-много за последната година.

Руският обстрел на украински военни и инфраструктурни обекти предизвика коментарите на множество анализатори и икономисти от различни финансови институции по света.

Засега, във все още ранната фаза на събитията, всеобщото мнение е, че инвеститорите са обезпокоени, но пазарният оборот не е нараснал драматично. Не се наблюдават панически продажби, а по-скоро намаление на заявките за покупки на по-уязвимите активи и ориентиране към спасителните убежища: швейцарски франк и японска йена, злато и американски държавни дългови книжа, и в традиционната резервна валута - щатския долар. 

Историята показва, че военни атаки от типа на случващите се в момента, и геополитически събития, ще отминат по-безболезнено, ако не окажат голямо влияние върху глобалната икономика. При подобен сценарий пазарите ще се възстановят след първоначалния рязък срив. И търговците трябва да започнат да купуват на малки порции при всяко понижение на котировките с цел средносрочна до дългосрочна инвестиция.

Експертите са единодушни, че със или без пълномащабна война, елементарната стратегия е да се очаква инфлационен скок заради по-високите цени на енергията и на хранителните стоки. 

Най-уязвими ще са развиващите се пазари, макар че негативният ефект върху валутите им ще се компенсира донякъде от възходящото движение на суровините. 

Във всички случаи не се вижда ясен изход от влиянието на енергийните цени, защото икономическите санкции на първо време ще нанесат ограничени щети на Русия, коментират анализаторите. Те допълват, че инфлационният натиск върху западните икономики ще е поредният сложен фактор за паричните стратези, които все още не са категорични дали да затягат или да оставят в сила щедрата парична политика, повишавайки риска от нейния провал.

Подобна конфигурация е особено изгодна за златото, за суровия петрол и за суровините като цяло. Докато борсовите индекси ще продължат да падат, защото е много трудно да се оцени изхода от ситуацията. 

На фона на пазарните турбуленции учудва стабилността на китайския юан, който все още се колебае в близост до най-високите си цени за последните четири години.

Валутни анализатори коментират, че юанът се търгува като валутно убежище по време на украинската криза. До голяма степен това се дължи на очакваното разхлабване на паричната политика, което ще подкрепи стопанския растеж и ще поддържа стабилни китайските акции на фона на масовите продажби на американските.

Експерти по технически анализ констатират, че корелацията на юана с размаха на световните колебания е паднала до най-ниското си ниво в началото на седмицата, което подкрепя статуса й на спасителен пристан. Китайските държавни облигации, които са привлекли капитали в размер на 575.6 трлн. юана през миналата година, също се разглеждат като потенциални алтернативи на американския държавен дълг. 

Пазарни играчи посочват, че ниските колебания и стабилната покупателна способност са направили активите в юани по-атрактивни и че валутата може да поскъпне до 6.3 юана за един долар заради сравнителната липса на риск.

Въпреки че китайската парична единица леко поевтиня след новините за атаките, спадът й към долара беше далеч по-слаб отколкото на другите валути - с 0.2% до 6.3249 "континентални юани" за долар. Индексът на агенция "Блумбърг" CFETS RMB, който следи движенията на юана към 24 основни търговски партньори, е поскъпнал с 0.2% - най-високият ръст от 2007-а. Обяснението на експертите е, че корпорациите от континентален Китай имат едри вложения в чуждестранни валути заради отчетения през последните години сериозен търговски излишък, което до известна степен ги "имунизира" срещу външни рискове.

Търговията на руската фондова борса в Москва бе прекратена след като акциите на едри борсови играчи загубиха 45% от пазарните си оценки и от общата им пазарна капитализация бяха заличени 259 млрд. щ. долара. 

След първоначалния срив, основният борсов индекс MOEX ограничи загубата си до 25 процента. Акциите на най-едрия руски кредитор "Сбербанк" се обезцениха с 45% - до 114 рубли всяка, а на "Газпром" - с 39 процента. 

Руската рубла падна до 92 за един долар, а разходите за застраховане на руски дългови книжа от фалит скочиха до най-високата стойност от 2009-а. "Банк России" обяви, че интервенира на валутните пазари за първи път от години, за да овладее колебанията на финансовите пазари. Руските централни банкери не споменават за повишение на лихвените проценти, но информират, че ще осигурят допълнителна ликвидност на банките в размер на 1 трлн. рубли под формата на репооперация. 

Валутни стратези на "Комерцбанк" прогнозират със сигурност 100 рубли за един щ. долар и не смятат интервенциите за основен инструмент за пазарна намеса. Те очакват много скоро да последва увеличение на лихвите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във