Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пазарни рискове препъват еврото

Множащите се признаци, че Европейската централна банка може да сложи край на ерата на лесните пари, като започне да качва лихвите в еврозоната, помогнаха на еврото да отчете най-успешното си тримесечие (от 1 април до 30 юни) на котировките си към щатския долар за последните почти седем години. Единната европейска валута, в тандем с датската крона, са били най-печеливши към зелените пари през предишните три месеца със своя 7.2-процентен ръст спрямо тях. През първото полугодие пък еврото е поскъпнало към американския долар с 8.6%, което го класира сред най-успешните валути за периода непосредствено след мексиканското песо.

Облекчението, което се почувства, след като бяха отхвърлени националистите и антиевропейски настроените кандидати за лидери на Франция, Австрия и Холандия, помогна за ръста на еврото през април и май. Тези постижения набраха скорост през юни след коментарите на шефа на ЕЦБ Марио Драги, че еврорегионът върви към възстановяване на инфлацията. Което предполага, че още от следващата година монетарната политика на институцията ще престане да е така щедра и лихвите бавно ще тръгнат нагоре, привличайки вложения в деноминирани в евро активи. 

Анализатори на шведската банка SEB обаче не са прекомерни ентусиасти и посочват, че въпреки подема на единната европейска валута търговията все още остава затворена в диапазона от 1.05 до 1.15 щ. долара за едно евро. Експертите са доста умерени в оценката си за шансовете валутата да пробие тавана от 1.20 щ. долара - равнище, достигано за последно през януари 2015-а.

Банковият анализатор Карл Хамер посочва три фактора, които трябва да са налице за подобно движение: "по-тясно фискално сътрудничество в еврозоната, намаление на вътрешните дисбаланси в общността и старт на лихвените увеличения. Или спиране на програмата за покупка на активи от ЕЦБ". Нито един от тях не се очаква да се случи през следващите шест до 12 месеца, следователно пробив или доближаване до котировка от 1.20 щ. долара за едно евро едва ли ще има, заключава Хамер. Но пък шансът за ограничен ръст над 1.15 долара за едно евро расте, защото паричните стратези на ЕЦБ са "по-дружелюбно настроени" към това ниво. 

Колебанията на шведските експерти очевидно имат основания, защото още в началото на юли единната европейска валута отстъпи от върховите си позиции към долара. И след краткотраен ръст до 1.1445 щ. долара се върна в близост до 1.13 щ. долара - това стана в късната следобедна европейска търговия на 5 юли. Движението до голяма степен се дължи на поредната изстреляна ракета от Северна Корея. Както и на силния индекс, отчитащ производствената активност в Щатите през юни, чиято стойност подсказва ускорение на щатския растеж през второто тримесечие до почти 4% на годишна база.

Валутни стратези от "Голдмън Сакс груп" пък посочват, че за да бъдат извадени пазарните колебания от едногодишната им дрямка, ще е необходимо нещо повече от възходящите лихвени цикли на основните централни банки - големи шокове от ранга на рецесия или военен конфликт. Поне такива в общи линии са били случаите на 14-те подобни "режима" на ниски колебания от 1928-а насам, главно на пазарите на акции. Експертите на "Голдмън Сакс" определят шанса за рецесия през идните две години на 25 процента. И признават, че ниският размах на пазарните колебания не е нещо необичайно и по правило произтича от благоприятна макроикономическа среда със силен растеж и овладяна инфлация и лихвени проценти.

Междувременно еврото ще трябва да се потруди доста, за да постигне една от основните цели на своите политически създатели - да е достоен конкурент на зелените пари като единствена световна резервна валута.

ЕЦБ съобщи на 5 юли, че еврото е безспорната втора цигулка сред най-използваните парични единици. Но разликата между него и долара е впечатляваща. Мениджърите на резервите на централните банки, които инвестират над 10.8 трлн. долара от парите на институциите, през миналата година са държали в евро под 20% от общия им размер срещу над 60% в щатски долари. Деноминираният в евро дълг също е бил доста под равнищата отпреди финансовата криза през 2008-а. ЕЦБ хвърля вината за слабото представяне на европейски пари върху нарасналите политически рискове. А членът на изпълнителния банков борд Беноа Кьоре очаква обрат през тази година.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2424.6 млн. евро (4742 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха едва 1% дял от купената и продадена валута. 

   

Facebook logo
Бъдете с нас и във