Банкеръ Weekly

Замислят създаването на BRICSCoin

Пазарни балони, раздути до пръсване

Тазгодишният 380-процентен скок на цената на Bitcoin не е аномалия, твърдят анализатори на "Бенк ъф Америка Мерил Линч". Но е показателен за настъпващата нова ера, изобилстваща от скоростни ценови скокове и последващи сривове. За този феномен принос имат и монетарните стратегии на най-значимите централни банки в света - от Федералния резерв до "Бенк ъф Джъпен", в подкрепа на националните си стопанства. Чрез тях те наводниха пазарите с т. нар. стимули в размер на почти 14 трлн. щ. долара. Което принуди пристрастените към по-високи рискове инвеститори да търсят подходящи активи, гарантиращи предпочитаната от тях доходност.

Изпълнителният директор на "Темпелтън имърджинг маркетс груп" - Марк Мобиус, "надушва" опасност в експлозивния ръст на криптовалутите. В интервю за агенция "Блумбърг" той споделя, че дигиталните пари започват да излизат извън контрол и със сигурност ще привлекат вниманието на правителствата по света с необходимостта да се намесят в регулацията им. А когато хората се запитат дали могат наистина да се доверят на тези валути, те ще се обърнат отново към златото като алтернатива за вложения.

По данни на платформата Coinmarketcap.com инвеститорите са налели милиарди долари в пазара на цифрови пари и  само през тази година доларовата равностойност на 20-те най-активни криптовалути е достигнала около 150 млрд. щ. долара.

Всъщност

правителствената брадва вече надвисна над криптопазара...

поне в Китай, а той е подслонил мнозинството от производителите на Bitcoin. Часове след изказването на Мобиус Китайската народна банка обяви на 4 септември за незаконни първоначалните частни емисии на жетони (ICOs) и забрани "без предизвестие" всякакви действия, свързани с тези оферти. В резултат Bitcoin загуби 11.4% от пазарната си стойност - най-резкият срив от юли досега. И тя падна до 4326.75 щ. долара.

Конкурентната цифрова валута Ethereum пък същия ден потъна с 16 процента.

Въпреки сривовете Bitcoin запази "печалбата" си от 360%, постигната от началото на 2017-а насам. А още през март за първи път надвиши и цената на една тройунция злато. На 5 септември пък ограничи "загубите" до 4390 щ. долара - с 50% над цената от края на юли. Ден по-късно, на 6 септември, Bitcoin се разменяше срещу 4520 щ. долара на CoinDesk. 

Засега Пекин не пипа самите криптовалути, а следи продажбите на цифрови жетони, чрез които през последната година са привлечени 1.6 млрд. щ. долара (1.25 млрд. от които от началото на 2017-а). Анализаторите ги смятат за заплаха за стабилността на китайския финансов пазар точно когато и властите се борят да премахнат финансовите канали, простиращи се извън традиционната банкова система. ICOs включва продажбата на виртуални монети, базирани на технологията за генериране на Ethereum. За разлика от традиционните публични оферти на книжа, при които купувачите получават акции срещу парите си, при ICOs те получават "жетони" (мини криптовалути), характерни за емитента или за неговата мрежа. Това означава, че цената на въпросните монети ще расте единствено ако бизнесът на фирмата издател или на мрежата се окаже жизнеспособен, привличайки повече потребители и увеличавайки ликвидността. По официални данни към 18 юли в Китай е имало 43 платформи за ICOs. А чрез 65 частни емисии на жетони са били привлечени 2.6 млрд. юана (грубо 400 млн. щ. долара). Според анализатори на бранша Пекин вероятно ще разреши продажбите на жетони, но само на одобрени платформи и дори може да проверява всеки индивидуален проект.

Щатската комисия за ценни книжа и фондови борси също прояви интерес към ICOs, но предупреди, че те може да се класифицират като ценни книжа. Огромните парични суми, налети за кратко време в тези продажби, привлякоха вниманието и на кибер престъпниците. По експертни оценки около 10% от парите, инвестирани в емисиите на жетони, са дошли от незаконни дейности.

Часове преди Китай да обяви ICOs за незаконни, Парис Хилтън разгласи поредната си авантюра. В "Туитър" тя сподели на 3 септември идеята си да участва в оферта на LydianCoin Pte.

Богатата наследница на хотелската верига не е единствената знаменитост, привлечена от ICOs.

Боксовата звезда Флойд Мейуедър и американският рапър The Game също са инвестирали в подобни продажби през август. 

По време на годишната си среща на 4 и 5 септември представителите на членовете на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) също са заявили намерение да създадат собствена криптовалута, твърди Кирил Дмитриев - шеф на Руския фонд за директни инвестиции. От една страна, тя може да се използва като алтернатива на другите платежни инструменти за целите на световната търговия. От друга - като потенциална опция за финансов сетълмънт.

В момента един от най-големите проблеми е, че криптовалутите не са гарантирани от нито една централна банка. Този недостатък обаче може да се окаже и предимство, особено в случаите на наложени едностранно от Щатите санкции, в които участват зелените пари. С други думи, подкрепена от БРИКС, криптовалутата може да разбие хегемонията на долара и да заобиколи санкциите.

Потенциалната BRICSCoin може да съхрани гъвкавостта на сегашните криптовалути с допълнителната "екстра" да бъде гарантирана от лидерите на голям икономическо-търговски съюз, което да увеличи доверието на инвеститорите - елемент, който не е налице при сегашните дигитални пари. Засега

не е ясно какъв ще е обменният курс на новите цифрови монети

въпреки че има голяма вероятност той да се изчисли на базата на производна от валутата на МВФ - Специални права на тираж. Нейната стойност е определена от цените на щатския долар, на британския паунд, на японската йена и на еврото. Вероятна разновидност, която би могла да фиксира първоначалния курс на BRICSCoin, би била комбинация от гарантирани със злато китайски юани, руски рубли, индийски рупии, южноафрикански ранд и бразилски реал. По този начин ще се създаде ефективна хибридна валута, която лесно ще се търгува и ще се обменя между страните членки на БРИКС и бъдещите им партньори, влизащи във формата БРИКС Плюс.

Развиващите се стопанства отдавна се опитват да отхвърлят хегемонията на зелените пари. През май 2017-а Китай и Русия се договориха да започнат да търгуват помежду си в националните валути. Турция и Иран също предприемат стъпки за раздяла с долара. Неотдавна Пекин обяви плановете си да разреши търговията на суров петрол в юани, които да се конвертират в злато на международните борси за скъпоценния метал в Шанхай и Хонконг.

Русия от своя страна работи за създаването на собствена криптовалута. По данни на министър за комуникациите Николай Никифоров руската цифрова парична единица ще работи със съществуващите руски технологии, а не с чуждестранните, на които се базират Bitcoin и Etherium. Подобна валута би могла да получи официално признание от Руската централна банка, а технологията може да се използва при създаването на BRICSCoin.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във