Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарната стойност на Tesla падна с 50 млрд. долара

Инвеститорите намалиха пазарната стойност на Tesla с 50 млрд. долара. Това се случи, след като изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че е възможно да намали разходите за електрически превозни средства толкова радикално, че автомобилът, който се движи сам, да бъде достъпен на стойност от 25 000 долара в рамките на следващите 3 години.

Така само за два часа във вторник пазарната капитализация на Tesla се срина с 20 милиарда долара след затварянето на борсата и след като Мъск и други ръководители на компанията представиха нов план за батерии и производствени стратегии, отбелязва Reuters.

При затварянето на пазарите акциите на компанията бяха изгубили 5,6% от стойността си, като паднаха с още 6,9% след няколко часа.

Инвеститорите очакваха две важни съобщения по време на "Ден на батерията" на Мъск. Първото - разработването на батерия, която да издържа на шофиране до милион мили, което ще отнеме 10 години или повече. И второто - конкретни данни за намаляване на разходите, изразени в долари за киловат. час, с което в крайна сметка цената на електрическото превозно средство би била по-ниска от цената на бензиновата кола.

Мъск не предложи нито едното, нито другото. Вместо това той обеща да намали наполовина разходите за производство на батерии през следващите няколко години с нови технологии и производствен процес и да достави „благоприятен“ електрически автомобил.

"След три години. . . можем да направим автомобил на стойност 25 000 долара, който всъщност би бил малко по-добър от сравним бензинов автомобил", каза Илън Мъск.

Мъск обаче призна, че Tesla не е имала цялостен амбициозен дизайн на своите превозни средства и батерии и сложни производствени процеси.

В крайна сметка Tesla очаква да бъде в състояние да произведе до 20 милиона електрически автомобила годишно. Тази година цялата автомобилна индустрия очаква да достави 80 милиона автомобила в световен мащаб.

Във вторник компанията представи и новия си Model S Plaid, седан с обхват 520 мили, който може да достигне максимална скорост до 200 мили в час (320 км в час). Доставките ще започнат през 2021 г. на цена от близо 140 000 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във