Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарната стойност на Apple доближи 1 трилион долара

Акциите на Apple се повишиха с близо 5% вчера и тласнаха пазарната оценка на производителя на iPhone до 1 трилион долара, като тримесечният доклад и оптимистичната прогноза успокоиха инвеститорите, притеснени от падането на продажбите на iPhone, информира Ройтерс.

Apple се бори с Microsoft и Amazon за титлата на най-ценната американска компания, тъй като и трите са преминали символичната трилионна бариера. За първи път гигантът от Купертино прехвърли трилионната граница през август миналата година. След това обаче отстъпи завоюваните позиции заради слабото търсене на новите iPhone модели, особено на най-големия смартфон пазар в Китай.

Акциите на Apple се вдигнаха в сряда с 4.91%, с оценка от около 969 милиарда долара. Това постави компанията пред Amazon и точно зад Microsoft, с пазарна капитализация от 980 милиарда долара.

Въпреки че продажбите на iPhone са намалели с 17% през второто тримесечие на годината, приходите на компанията надвишиха очакванията на Уолстрийт и прогнозираха добро трето тримесечие.

"Apple съобщи за чисто тримесечие и перспективата за битката през юни, която на фона на негативните настроения на инвеститорите се увеличава," казват анализаторите на Morgan Stanley.

Анализатори твърдят, че търсенето на iPhone в Китай става все по-голямо, тъй като Apple намалява цените, подобрява програмата си за финансиране на устройствата и се облагодетелства от подобрения търговски диалог между САЩ и Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във