Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарната разпродажба се дължи на сътресение, свързано с ликвидността

Джон Уудс, главен инвестиционен директор за Азиатско-тихоокеанския регион в Credit Suisse, коментира пазарната разпродажба в САЩ и прогнозата си за акциите, сочи телевизия Блумбърг.

Мисля, че сега сме фокусирани върху сътресение, свързано с растежа. Точно това е причината защо имаме дисоцииране на цикличните акции от облигациите. Но разглеждайки отблизо реалната доходност по облигациите виждам сигнали, че тя ще намалее. Затова смятам, че става дума повече за сътресение, свързано с ликвидността. Говорим по-скоро за парична нормализация. Намираме се в условия на количествени улеснения (QE) в продължение на вече 10 години и вероятно сега навлизаме в условия на количествено затягане (QT), коментира той.

Не само Фед е в посока на затягане, но също ЕЦБ иска да представи бъдещи насоки за затягане през втората половина на 2019 и дори Японската централна банка повдига идеята за някакъв вид затягане. "По цял свят капиталовите пазари трябва да свикнат с идеята за среда на по-високи лихви и възможното отражение, което ще има тя върху финансовите резултати".

Правейки завоя от среда на количествени улеснения към среда на количествено затягане е вероятно да има волатилност.

Според Уудс, ако по-високата доходност по облигациите е функция на растежа и конкретно реалната доходност е функция на икономическата активност това ще стимулира корпоративните резултати и рентабилността и ще е с положително отражение върху акциите. "Въпреки това ако нарастващата доходност е повече функция на инфлацията, то тогава влиянието върху акциите ще е отрицателно. В момента следим много отблизо този риск", каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във