Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пазарите вещаят още слабост за еврото

Еврото потъна на 23 май до 1.1685 щ. долара - нещо,  което се случва за първи път от шест месеца насам. Основната причина бяха публикуваните свежи данни за Германия, чийто ръст е спаднал до най-ниската си стойност за последните 20 месеца. Това повдига сериозни опасения, че забавянето на най-голямото европейско стопанство е по-мащабно от първоначалните оценки. Подемът във Франция  е бил най-слаб за последната година и половина, а безработицата в страната се е повишила през първото тримесечие на 2018-а. За капак индексът, следящ бизнес активността в еврозоната, е потънал до 54.1 пункта през май срещу 55.1 през април и под прогнозираните 55 точки. Според анализатори на фирмата HIS Markit, която публикува показателя, майските данни редом с априлските предполагат, че увеличението на БВП на блока на еврото през второто тримесечие ще е с 0.4% спрямо първото - по слабо от очакваните 0.6 процента. Да не говорим, че инфлацията на общността се е забави до 1.2% през миналия месец, отдалечавайки се от целевите 2% годишно на Европейската централна банка.

Тази картина, в комбинация с политическите рискове, произтичащи от очертаващия се провал на срещата между лидерите на Щатите и Северна Корея, на търговските разправии между Щатите и Китай, на изтеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран и на политическата несигурност в Италия, натисна надолу единната европейска валута. Основно тя  загуби  спрямо швейцарския франк и японската йена - основните спасителни убежища при кризи от всякакъв характер, което е белег за възродилия се страхов синдром на инвеститорите. Докато зелените пари, макар че поскъпнаха с 0.4% - до 94 пункта, към кошницата от основните им конкуренти от развития свят на 23 май, поевтиняха с 1.2% спрямо йената (най-мощният дневен подем на японската валута от година насам) и с 0.6% към франка. Йената се повиши и по отношение на турската лира след новината, че дребни японски инвеститори продават лири след спада им до стойностите, посочени в заявките на търговците за ограничаване на загубите им.

Пазарите за валутни деривативи алармират за по-нататъшно отслабване на единната европейска валута, след като базовият индекс, следящ промените в посоката на риска за еврото в едногодишен план (който отчита търсенето на опции за поскъпването и поевтиняването на паричната единица) потъна до най-ниското си за последните седем месеца ниво от минус 0.4 пункта на 23 май. Стойността на индекса беше положителна до 21 май и обратът показва, че връх е взело търсенето на опции за защита срещу низходящи рискове, твърдят дилъри. Валутни стратези на "Моргън Стенли" пък смятат, че наблюдаваната напоследък слабост на еврото може да принуди задграничните инвеститори да застраховат европейските си инвестиции в облигации и акции, което ще окаже по-нататъшен низходящ натиск върху единната европейска валута.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2046 млн. евро (4002 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.1% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във