Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пазарите се юрнаха надолу

Измина една от най-дългите и мъчителни борсови седмици за последните близо три години. В началото на най-отпускарския сезон инвеститорите бяха споходени от силен пристъп на паника, довел до историческо стръмно спускане за борсовите индекси по света. Точно когато изглеждаше, че проблемите с американския дългов таван са намерили политическо решение, една от трите най-големи рейтингови агенции понижи с една степен оценката си за кредитоспособността на САЩ. Новината дойде след края на работния ден предишния петък и успя да развали уикенда както на инвеститорите, така и на политиците от двете страни на Океана. Междувременно доходността по десетгодишните държавни облигации на Италия и Испания рязко се повиши до над 6% годишно, събуждайки страховете от повторение на т.нар. гръцки сценарий. Така забърканият взривоопасен коктейл бе горчивата чаша, която очакваше инвеститорите в понеделник сутринта. В опит да намали напрежението президентът на ЕЦБ - Жан-Клод Трише обяви още в неделя, че банката започва мащабно изкупуване на италиански и испански ДЦК. Така се зароди плахата надежда, че паниката този път ще се размине и фондовите пазари в Азия откриха работната седмица с умерен песимизъм. Малко по-късно кредитните пазари в Европа дадоха добър старт на търговията с рязко поскъпване на държавните облигациии на Италия и Испания, което върна доверието на кредиторите поне за кратко.
И след това се завъртя колелото на страха, преминал бързо в паника. Европейските акции отбелязаха силен спад в понеделник, последван от още по-драматична борсова сесия в САЩ и Латинска Америка. На борсата в Ню Йорк, за първи път от 1996 г., бе отчетен спад в цените на абсолютно всички петстотин компании, включени в официалния индекс SP 500. С изгрева на следващия ден в Азия ситуацията не изглеждаше кой знае колко обнадеждаваща, а утрото в Европа не бе по-мъдро от вечерта. Страхът бе толкова силен, че всеки по-смел опит за възстановяване биваше бързо удавен в червения цвят на разпродажбите. Загубите от 4-5% се превърнаха в ежедневие за индексите в Германия, Франция и Англия, а останалите пазари просто ги следваха. В това число и нашият.
Много икономисти защитават тезата, че географската диверсификация вече е ненужно усилие в днешния глобален пазар. Освен това, в условия на екстремна несигурност и световни кризи, корелацията между наглед несравними фондови пазари се оказва толкова голяма, че ползите за портфейла бързо се превръщат в дори по-големи вреди. Доказателство за тези негативни ефекти бе борсовата търговия през последните няколко дни в Русия, Румъния, Полша, Турция и други любими на чужденците дестинации. Естествено, поради факта, че у нас чуждестранните инвеститори са на изчезване, едва ли са били многобройни тези, които са проклинали деня на своята първа покупка на български акции. След като още в първите минути на търговията в понеделник индексите ни пробиха важни нива на подкрепа, пътят надолу бе отворен и единствената спирачка пред пълната капитулация на продавачите бе тяхното въображение. Оказа се, че то стигна само до 368.42 пункта за SOFIX по време на сесията във вторник, въпреки че в крайна сметка затварянето бе с десетина пункта по-високо. Последва отрезвително кратко поскъпване преди новата порция спад в четвъртък. Петъчната търговия премина умерено оптимистично след силния ръст в САЩ от предната нощ. В крайна сметка най-старият ни борсов индекс се понижи до 383.79 пункта, отчитайки седмична загуба от 3.89 на сто.
След няколко седмици на силни разпродажби повечето пазари по света регистрираха спадове от над 20% от последните си върхове, което, според разпространените схващания, автоматично ги прави пазари, навлезли в низходящ тренд. Така нареченият мечи пазар засега се разминава само на няколко индекса по света, като SOFIX все още е един от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във