Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарите са в изчакване

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт

Волатилността продължи да бъде доминираща и през изминалата седмица, като ситуацията с развитието на коронавирус пандемията в глобален мащаб започва все повече да влияе върху пазарите. След като във вторник най-накрая и президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че ситуацията с вируса е сериозна, това моментално подейства отрезвяващо на малката позитивност, появила се с началото на пролетта.

В САЩ основният въпрос остава дали ще станем свидетели на отрицателна доходност по трежъритата. Безпрецедентната ситуация изглежда все по-вероятна за най-късите книжа, след като от Фед изключиха тези инструменти от базата на рисковите активи на най-големите банки, оказвайки позитивен ефект върху търсенето им. Очакванията за сериозни икономически шокове покрай пандемията сериозно нарастват, като в четвъртък станахме свидетели на рекордно увеличение на първоначалните молби за помощи при безработица - с цели 6.7 милиона за седмица. Доходността по десетгодишната бенчмарк емисия по трежъритата видя седмичен спад от 8.7 базисни точки до 0,592 процента.

В Европа фискалните стимули най-сетне са на дневен ред, а с тях и сериозното емитиране на нови дългове. Търсенето, обаче, изглежда го няма, след като на различни аукциони от Франция до Испания станахме свидетели на изключително ниски коефициенти на покритие. Въпреки сериозните заявки на ЕЦБ за нови количествени улеснения, пазарите са в изчакване. Десетгодишните бундове видяха седмичен ръст на доходността от 3.3 базисни точки до минус 0,441 процента. Сходните по матуритет френски ДЦК видяха по-сериозни разпродажби, след като тридесетгодишния аукцион отчете най-ниското търсене от 2008 г. насам. Доходността по тях нарасна с 9 базисни точки до 0.045% през седмицата.

В периферията на еврозоната ситуацията с коронавируса в Испания става все по-сложна, след като броят на новозаразените и починалите продължават да нарастват. Десетгодишните иберийски книжа пък видяха разпродажби, като доходността по тях нарасна с 17.9 базисни точки до 0.719 процента. В Италия станахме свидетели на рекорден спад на производството, свързана пряко с блокирането на индустриалния север от пандемията. Десетгодишните италиански книжа също не намериха подкрепа, като доходността по тях се повиши с 15.5 базисни точки до 1.482% в десетгодишния матуритет.

Стратегията за количествени улеснения на Бенк ъф Ингланд изглежда работи най-добре за момента. Пазарите оказват подкрепа на джилтовете въпреки ескпоненционалното развитие на пандемията на Острова. Доходността по десетгодишните британски ДЦК отбеляза седмичен спад от 4.4 базисни точки до 0.318 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във