Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарите остават съсредоточени върху стимулите

Николай М. Ваньов, 

Финансов експерт

 

След като пазарните участници, а и не само те, очакваха 2021 г. с нетърпение и суеверно гледаха към загърбването на 2020 г. и всичко, което тя донесе, още първата седмица на новата година изправи всички на нокти. В сряда, имащото само церемониален характер заседание на Конгреса на САЩ, на което изборът на Джо Байдън за следващ президент трябваше просто формално да бъде одобрен, се превърна в нещо, което спокойно можем да наречем „американски януарски събития“. Няколко хиляди протестиращи, събрали се пред Капитлоийския хълм и лично подкрепяни и мотивирани от Тръмп, обаче успяха да пробият полицейските кордони и да нахлуят в Конгреса на САЩ, като след това станахме свидетели на грозни сцени, невиждани от 2 века насам.

Въпреки изключително тревожните сцени, идващи от телевизионните екрани, международните пазари на държавен дълг останаха изключително непоклатими. Успехът на демократите на изборите за сенатори в щата Джорджия допринесоха за сериозен оптимизъм на пазарите, а трейдърите не се обърнаха към сигурността на трежъритата. В резултат на това основните американски книжа приключиха първата седмица на 2021 г. със сериозни ръстове на търсената доходност до падежа. При десетгодишните книжа повишението се равняваше на цели 13.9 базисни точки до 1.055 процента.

Европейските пазари останаха силно повлияни от кризата с втората вълна коронавирус. Ръстовете в новозаразените случаи след празничния сезон продължават да натоварват системите на здравеопазването, като притесненията и мерките по ограничаване ставата все по-сериозни. На този фон доходността по немските десетгодишни бундове отбеляза минимален седмичен ръст от 3.6 базисни точки до минус 0.536 процента. В същото време сходните по матуритет френски ДЦК приключиха седмицата при доход от минус 0.332%, формиращ ръст от 1.1 базисни точки.

Добрите новини за рисковите активи, свързани с очакваните сериозни фискални стимули от демократите, които следващите поне две години ще диктуват политиката в САЩ, спомогнаха за допълнително свиване на спредовете от книжата от периферията на еврозоната. Италианските десетгодишни ДЦК видяха седмица на минимално повишение на търсения доход - плюс 1.4 базисни точки до 0.555 процента. Испанската доходност в същия матуритет приключи седмицата без промяна на нива от 0.045 на сто.

Във Великобритания успешното търговско споразумение с ЕС донесе сериозно облекчени на пазарите. На фокус тази седмица са от Бенк ъф Ингланд, като очакванията към монетарната институция на Обединеното кралство са за допълнителни стимули за ограничаване на ефектите от сериозните мерки за борба с новия щам коронавирус. Въпреки това доходността по джилтовете беше негативно повлияна от общия оптимизъм, като в десетгодишния матуритет отбеляза седмично нарастване от 6.7 базисни точки до 0.259 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във