Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарите останаха в търсене на посока

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмица на рекордите! След като пазарлъците на европейските лидери през уикенда за основните постове в ЕС изкараха на преден план Кристин Лагар като най-вероятния бъдещ заместник на Марио Драги на кормилото на Европейската централна банка (ЕЦБ), очакванията за монетарно стимулиране и понижение на основните лихви в еврозоната отбелязаха значително повишение, а основните дългови емисии се насочиха към нови низини.

Негативните икономически новини в еврозоната продължиха и през изминалата седмица, като индустриалните поръчки в Германия се понижиха неочаквано. Бундовете пък приключиха седмицата при търсен доход до падежа от минус 0.39% точки при седмично понижение от 6.1 базисни точки. Френските десетгодишни книжа също трайно се настаниха на негативна територия - минус 0.113% в края на седмицата при спад от 10.6 базисни точки.

В периферията на еврозоната търсенето бе значително засилено. Опциите за позитивен доход изглежда бързо се изчерпваха, като десетгодишните испански книжа завършиха при нива от 0.296% и понижение от 9.6 базисни точки. В Италия пазарите бяха изключително едностранни, като в определени момент се наблюдаваха само оферти "купува", без готови продавачи. Десетгодишната италианска дългова емисия видя страхотна седмица, през която се понижи с цели 40.6 базисни точки до 1.693 на сто.

Във Великобритания сериозни новини по-скоро липсваха, като анализаторите очакват да разберат името на новия премиер на Обединеното кралство. Въпреки това джилтовете се движеха в синхрон с глобалните пазари, като през седмицата доходността по десетгодишните книжа, търсена по тях, се понижи с 14.3 базисни точки до 0.688 на сто.

В САЩ изключително добрите данни за пазара на труда доведоха доходността по десетгодишните трежърита до нива от над 2% отново. Очакванията за понижение на основната лихва в рамките на тази година се понижиха до 25 базисни точки от 50. В крайна сметка пазарите на трежърита останаха в търсене на явна посока, като евентуална корекция при тях може да повлече след себе си и глобалната търговия, при която много нива изглеждат прекупени към текущия момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във