Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарите навлязоха на хлъзгав терен

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

Зимата вече чука на вратата. По планините падна първи сняг. Преминаването през планинските проходи става затруднено, пътната настилка е хлъзгава. В пълен унисон с метеорологичната обстановка е и състоянието и на пазарите. Излезлите през последната една седмица данни за състоянието на водещите икономики са прекалено миксирани и не дават повод за формирането на единна посока на пазарите. Лоши новини за Азия и Австралия. Икономическият подем на Страната на изгряващото слънце се забавя, намаляват новите поръчки, а безработните се увеличават. Индустриалното производство и вътрешното потребление на Поднебесната империя отчитат все по-слаби темпове на фона на нестихващите спекулации около развитието на търговската война със САЩ. Икономиката на родината на кенгурото също показва признаци на слабост. Хубави новини от Европа и САЩ. Брутният вътрешен продукт на Германия расте, и дори да е със само 0.1% на тримесечна база, все пак е на положителна територия за разлика от предишното тримесечие и дава достатъчно основание да се мисли, че опасността от рецесия е преодоляна. Инфлационните процеси оттатък Атлантика набират скорост, вървейки ръка за ръка с увеличаващата се армия на работещите, повишаване на производствените мощности и нарастващия оптимизъм всред фабрикантите.

Разнородната информация, която идва  до пазарните участници  не позволява да се вземат  решения  за посоката, която трябва да следват, ги изведе на хлъзгав терен. Допълнително стагниращ ги  фактор е наближаващата дата в средата на декември, когато се очаква да влязат в сила новите по-високи мита между САЩ и Китай. Нестабилното настояще и неясното бъдеще доведе до разнобой в  цените на световните финансови пазари и те останаха без ясно очертана посока през последната  седмица.

Водещият щатски борсов индекс Down Jones Industrial Average достигна ново рекордно високо ниво от 27 800 пункта, и  макар и с ръст от само 0.5% за последната една седмица, е с нов световен рекорд. Той се случва обаче на фона на минимално, но все пак понижение на DAX - с 0.7%, и на NIKKEI - с 0.8% за последната една седмица, и най-вече на потъващия с 5.5% HANG SENG.

Нестабилна и разнопосочна беше обстановката и на пазара на суровини и материали. Цветните метали поевтиняха с около 2%, златото отстъпи с четвърт процент, но черното злато поскъпна с 1 процент.

В обстановка на несигурност инвеститорите инстинктивно се насочиха към сигурните, но и носещи по-ниска доходност, държавни ценни книжа. С най-бърза стъпка, разбира се, поскъпнаха най-сигурните книжа - облигационните емисии на САЩ и Германия. Техните 10-годишни книжа поскъпнаха с по 1 долар / евро за последната  седмица. Държавните облигации на Полша и Унгария се движеха в противоположна посока. Полските поскъпнаха с 15 цента, а тези на Унгария  поевтиняха със същата стъпка.

Българските еврооблигационни емисии, считани за не много сигурна инвестиция, поевтиняха поголовно с по 5-10 цента при най-краткосрочните и до 20-30 цента при най-дългосрочните. Доходността им, бидейки в обратно-пропорционална зависимост, се повиши с по 1 до 3 базисни точки. Най-дългосрочната ни книга - с падеж през  2035 г., вече се търгува при 0.95%, а тези с падежи 2028 г. и 2027 г. - при 0.15% и 0.09% годишно. Излизащите в падеж  през 2024 г., 2023 г. и 2022 г. книжа пък "носят" отрицателна доходност съответно от минус 0.04%, минус 0.08% и минус 0.16% на годишна база.

Доходността на книжата ни, търгувани на вторичния  междубанков пазар, също отчете повишение, макар и минимално. Книжата ни с падеж 2029 г. се котират с 1 базисна точка по-високо спрямо седмица по-рано и е 0.28% на годишна база. При точно 0.00% се котират 5-годишните книжа, а тези с остатъчна срочност от 3 години - при минус 0.2 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във