Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарите направиха корекция в очакване на добри новини

S 250 ccae9509 480e 45d1 90eb 35c053ffceb5

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

След няколко седмици  движение надолу  на основните (в глобален аспект)  емисии , през тази седмица имаше слаба, макар и очаквана  корекция. Вниманието на  инвеститорите е привлечено от  централните банки, а се очаква  конференцията на Федералния резерв в края на седмицата  да даде ключови отговори по отношение на основните лихви в САЩ. В същото време икономическите данни от Европа изглеждаха една идея по-малко стряскащи, а инвеститорите - все по-неспокойни при силно отрицателните нива на доходност.

Но цялото внимание на анализаторите е съсредоточено към  Джаксън Хоул, Уайоминг .  От изказването  на президента  на Фед - Джеръм Пауъл, в края на седмицата се очаква повече яснота за  лихвените понижения и през тази,  и през следващата година. Прогнозите варират от само три до цели 5 промени за този период и че ще стане още  на следващата среща на монетарния борд през септември изглежда сигурно. Въпреки това в интервюта няколко от членовете, гласуващи за монетарната политика, изразиха несъгласие с твърде много понижения, а  някои дори  призоваха за ново изчакване. Това бе повече от достатъчно, за да задвижи разпродажби на трежъритата, немалко от които с цел събиране на печалби от усиленият ценови ръст. Така в края на седмицата ключовите десетгодишни трежърита се търгуваха при доходност до падежа от 1.639% и ръст от 8.4 базисни точки.

Без сериозни промени в рисковете от рецесия и с все по-активна Европейска  централна банка (ЕЦБ) насреща, инвеститорите като че ли решиха, че доходността по десетгодишните немски бундове  от минус 0.70%  е  твърде ниска  и станахме свидетели на разпродажби. Така десетгодишните немски книжа видяха седмичен ръст на дохода от 4 базисни точки - до 0.647%, докато сходните по матуритет  френски ДЦК се търгуваха при доходност от минус 0.352 % и повишение от 6.4 базисни точки. През седмицата наблюдавахме и сериозна волатилност при бундовете,  което до известна степен е показателно за липсата на солиден интерес при тези нива на доходност.

В периферията на еврозоната имаше един неочакван печеливш и това бяха притежателите на италиански дългови книжа. Премиерът на страната Джузепе Конте  подаде  оставката си,  вместо да чака вота на недоверие, поискан от коалиционния партньор "Лига" на вицепремиера Матео Салвини. Въпреки това сценарият за ултрапопулистко правителство на Салвини като че ли понамаля с оглед на консултациите за сформиране на нова коалиция в парламента, която отново да издигне Конте за премиер. Очакванията за по-стимулираща ЕЦБ също изиграха своята роля, като в края на седмицата италианските десетгодишни ДЦК бяха изкупени при доходност до падежа от 1.305%, при понижение от 8.3 базисни точки. Испанските десетгодишни книжа не можаха да достигнат отрицателни равнища, а в края на седмицата затвориха при ръст от 7.2 базисни точки - до 0.147 процента. Във Великобритания седмицата се очертава като важна за Брексит с оглед срещата на Г-7 и първите разговори на Борис Джонсън с европейските лидери. Въпреки всичко надеждата за предоговаряне на ирландския въпрос и Брексит със сделка не бяха кой знае колко подсилени. В крайна сметка джилтовете се движиха в унисон с глобалните пазари, като в десетгодишния им матуритет станахме свидетели на ръст от 8.2 базисни точки до 0.545 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във