Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пазарите на злато полудяха

Златото изживява тежки мигове. От  началото на годината цените му упорито вървят нагоре и през миналата седмица даже се опитаха да атакуват  2100 щ. долара за тройунция, но през тази настъпи катастрофален обрат. 

Златото за незабавна доставка олекна с 5.7% на 11 август и приключи търговията си в Ню Йорк с цена 1911.89 щ. долара за тройунция - подобно на резкият спад от април 2013-а. А златните фючърсни контракти с доставка през декември загубиха 4.6% - до 1946.30 долара за тройунция на борсата COMEX - най-сериозното намаление за най-активно търгуваните инструменти от средата на март.  

Погромът над среброто беше още по-зрелищен - срив от 15% - до 24.7931 долара за тройунция, в края на търговската сесия на физическия метал на 11 август. Това е най-сериозният му спад от октомври 2008-а. 

По оценка на Карстен Фрищ - анализатор на суровини в "Комерцбанк", макар че тези намаления са "резки и брутални", наблюдаваният преди тях скок е бил още по-изненадващ и могъщ. А причината за бурните колебания "вероятно е бил силният ръст на доходността на държавните облигации, довел до реализиране на печалби и последвали каскадни изпълнения на ордери".  

Ден по-късно, на 12 август, физическото злато се обезцени с нови 2.6% - до 1863.15 долара за тройунция - по време на сутрешната си търговия в Лондон, след което в ранния следобед поскъпна до 1937 долара за тройунция. Движенията на среброто бяха още по-необуздани - 5% ръст след 15-процентния срив през предишния ден. 

Макар че тези скокообразни движения са характерни за отпускарския август, когато пазарните играчи, намиращи се на работните места се броят на пръсти, а ликвидността е съвсем изтъняла, зад тези промени на златните котировки стоят сериозни мотиви. 

От началото на разпространението на заразата от COVID-19 по света и хвърлените в подкрепа на националните икономики огромни пакети от парични и фискални стимули, търсенето на злато и на други скъпоценни метали, особено на сребро, рязко нарасна заради качеството им на  най-ефикасен спасителен актив срещу кризи и отрицателни лихви. Еуфорията започна да отстъпва, когато златните котировки надхвърлиха 2000 щ. долара за тройунция и "прегазиха" 2500 долара за тройунция в рамките на няколко часа - убедителен мотив за доста търговци да започнат да реализират част от спечеленото.

Обратът набра скорост след като през уикенда американският президент Донал Тръмп подписа четири указа за данъчни намаления и облекчения   обеща да продължи да сваля налозите, ако бъде преизбран, а в началото на седмицата Китай публикува силни икономически данни. Последваха новините за намалелия брой хоспитализирани с диагноза  COVID-19 в Калифорния и в Ню Йорк, и изявлението на лидера на републиканците в американския Сенат - Мич Маконъл, че от 7 август не са водени никакви преговори за нови пакети от икономически стимули, което качи с 10  пункта доходността на базовите десетгодишни американски облигации. 

Поредният клин в подкрепата за златото заби официаното съобщение, че руска ваксина срещу коронавируса е одобрена официално за масова употреба и с нея дори е била имунизирана  една от дъщерите на президента Владимир Путин. Независимо от скептицизма, с който бе посрещнат в  Германия, във Франция и в САЩ, интересът към рускя лек е огромен като се има предвид, че само за шест седмици броят на заболелите от COVID-19 се удвои - от 10 млн. през първите шест месеца на 2020-а  скочи  над 20 млн. души по света. 

Според Том Фицпатрик - специалист по технически анализ на "Ситигруп", "фундаменталните, позитивни причини за златото не са изчезнали". Фицпатрик очаква известна консолидация, след която жълтият метал отново ще достигне 2400 щ. долара за тройунция в края на годината. 

За Майкъл Уидмар - шеф на звеното за проучвания на операциите с метали в "Бенк ъф Америка Мерил Линч" - "очевидната причина за низходящия обрат на златните котировки е повишението на реалните лихвени проценти на ДЦК" и публикуваните на 11 август силни данни за индекса на щатските производствени цени. Той се е повишил от минус 0.2% през юни до 0.6% през юли, а на годишна база е достигнал минус 0.4% при прогноза за минус 0.7 процента. Базовата съставка на индикатора, в която не влизат по-активно променящите се цени на храните и на енергията, се е изкачила до 0.3% през юли при прогнозирани нула процента. Уидмар не се е отказал и от предвиждането на банката за 3000 щ. долара за тройунция злато в рамките на 18 месеца, просто защото "финансовата репресия не е премахната и американският долар ще продължи да се обезценява," докато централните банки подкрепят правителствата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във