Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пазарите на суровини полудяха след решението на Путин

Суровият петрол и златото "оглавиха" подема на цените на борсовите стоки и суровини, започнал след решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се сепаратистки републики Донецк и Луганск и намеренията му да изпрати мироопазващи сили в региона.

Фючърсните контракти на петрола сорт "Брент" за доставка през април се изкачиха до 97.62 щ. долара за барел в 9.20 ч. българско време на 22 февруари. Американският лек суров петрол WTI с доставка през март поскъпна до 94.67 долара за барел - почти 4% ръст спрямо котировките, с които приключи търговията си в края на миналата седмица. (Бел. ред. - На 21 февруари нямаше официални цени на приключване на борсовата сесия, заради Деня на президентите - официален празник в САЩ). Сериозен подем от почти 4% отчетоха и индексите на бензина, природния газ и горивото за отопление, търгувани на Нюйоркската борса NYMEX.

Златните котировки скочиха до най-високите си равнища за последните осем месеца: металът за незабавна доставка се търгуваше за почти 1912 долара за тройунция в сутрешните часове на 22 февруари, а фючърсните контракти с доставка през април - за 1913.60 долара за тройунция. 

Нажежаващият се конфликт и очакваният отговор на САЩ и Европа имат потенциал да разлюлеят сериозно пазарите на суровини. Русия е ключов производител на суров петрол, природен газ, алуминий и пшеница, която Украйна също отглежда. Цените на акциите на руския алуминиев гигант "Юнайтид Русал интърнешънъл" паднаха с над 20% на борсата в Хонконг в изключително нервна търговия и в очакване на нови санкции. 

Военното напрежение по руско-украинската граница се появява в условията на сериозен възход на петролните котировки, предизвикан от недостатъчното предлагане, което не може да задоволи по-интензивното търсене и да покрие отъняващите складови запаси от горивото. Надеждите за допълнителни барели от Иран също увисват във въздуха заради прекаленото удължаване на преговорите. В резултат, все повече експерти от бранша прогнозират 100 щ. долара за барел черно злато в краткосрочен план, ако не и до края на семицата, и "петролен пазар на ръба през идните няколко месеца".

Златото пък печели от ролята си на спасително убежище по време на геополитически кризи, като този път се добавя и безпокойството от предстоящото увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв. Междувременно, криптовалутите претърпяха пореден крах, което оспорва аргумента на феновете им, че те могат да изпълняват ролята на жълтия метал в турбулентни времена. 

Алуминият скочи до най-високите си цени за последните повече от 13 години на Лондонската борса за метали LME, защото конфликтът задълбочава рисковете от недостатъчните доставки в условията на растящо търсене. Котировките на никела пък се изкачиха до невиждани от 2011-а стойности.

Фючърсите на пшеницата на борсата в Чикаго добавиха почти 20 долара за бушел към цената, на която приключиха седмичната си търговия, а царевицата поскъпна с 12 долара за бушел. Основната причина - Русия и Украйна задоволяват една четвърт от глобалната търговия на пшеница и една пета - на царевица. И евентуална ескалация на конфликта може да наруши доставките през Черно море точно когато цените на храните са най-високи от десет години насам. 

Палмовото масло постигна пореден ценови рекорд в Малайзия от 1386 щ. долара за тон заради опасенията, че пазарът на растителни мазнини ще отънее още повече: Русия и Украйна са източник на 80% от глобалния износ слънчогледово олио. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във