Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ПАЗАРИТЕ НА СУРОВ ПЕТРОЛ СЕ ИЗНЕРВИХА

Ядрените амбиции на Иран и несигурната обстановка в Нигерия изнервиха пазарите на суров петрол. Като добавка стоковите запаси от гориво на САЩ регистрираха нов спад през миналата седмица. Резервите от нефт са се понижили с 800 хил. барела до общо 345.2 млн. барела - с 6.6% над нивото си от същия период на 2005-а. Бензиновите резерви са спаднали с 5.4 млн. барела (до общо 202.5 млн. барела) към 14 април. За последните седем седмици бензиновите доставки са намалели с общо 23.4 млн. барела и са с 4.6% под миналогодишното си равнище.
Неблагоприятната конфигурация доведе до нови рекордно високи котировки на черното злато. Нефтените фючърсни контракти тип Брент с доставка през юни в Лондон надхвърлиха 74 щ. долара за барел на 20 април. А на борсата в Ню Йорк (Nymex) нефтените фючърси с доставка през май се търгуваха над 72 долара за барел. Цените на юнските контракти пък, които започнаха активната си търговия на Nymex на 21 април, се движеха над 74 долара за барел.
По това време на годината рафинериите обикновено трупат запаси за летния шофьорски сезон. Голяма част от тях обаче работиха с по-висок капацитет, за да компенсират недоставените количества от затворените заради миналогодишните урагани заводи.
Междувременно президентът на Иран коментира, че нефтът все още не е достигнал реалната си цена въпреки скока от последните дни. А иранският министър на петрола заяви, че страната подкрепя производствения таван на ОПЕК и увери, че картелът помпа черно злато с всичките си налични мощности. Иран е произвеждал по 3.85 млн. барела на ден през март по оценки на финансовата агенция Блумбърг. Нигерия, която произвежда предпочитания от САЩ лек петрол, от два месеца е намалила доставките с 25% (около 550 хил. барела на ден) заради въоръжените атаки на бунтовниците.
На фона на тази напрегната обстановка от 22 до 24 април в столицата на Катар Доха ще се проведе среща на министри от 65 държави (включително от Европейския съюз, САЩ и производителките на петрол от ОПЕК), както и на шефове на компании в рамките на Международния енергиен форум. Те ще се опитат да намерят изход от ситуацията и начини за стабилизация на цените на нефта. Засега обаче технически анализатори на бранша прогнозират котировките на контрактите тип Брент да достигнат 90 щ. долара за барел, а на Nymex - 100 долара за барел.
При тази ситуация съвсем логично се възродиха идеите за екологично чисти алтернативни източници на енергия. Шефът на Майкрософт Бил Гейтс планира да инвестира 84 млн. долара за производството на етанол с твърдата увереност, че то ще помогне на Америка да охлади страстта си към нефта. До края на април компанията на най-богатия човек Каскейд инвестмънт ще купи дял от Пасифик етанол от Калифорния, която не крие амбициите си да стане най-едрият продавач на добито от житни култури гориво на западния бряг на САЩ. Основателят на Сън майкросистъмс Винод Косла пък финансира проучванията за добив на етанол. А Робърт Меткаф - съосновател на компютърната фирма 3Ком корп., тества система за преобразуване на димните емисии в горива за електроцентралите.
Цените на акциите на Пасифик етанол скочиха 20 пъти през последните две години и сега пазарната оценка на фирмата е 894 млн. долара. А книжата на Арчър Данийлс Мидлънд - най-големия производител на етанол в света, поскъпнаха с 49% от началото на годината насам.
Етанолът е огромен пазар - заяви в интервю Косла. - Смятам, че той може да замени всичките ни нужди от петрол или поне по-голямата част от тях. Неговият фонд Косла венчърс, в който бизнесменът е вложил лични пари, планира да инвестира до 40% от капитала си в алтернативни енергийни източници. Засега Косла отказва да огласи точния размер на фирмените активи и сумата, която ще изразходи за гориво от растителен произход.
Меткаф, който днес е основен партньор в Поларис венчър партнърс, твърди в интервю, че е дошло време предприемачите и учените да се изправят лице в лице с енергийните проблеми. Групировката от Масачузетс, която управлява 3 млрд. долара, обяви на 11 април, че е инвестирала 6.8 млн. щ. долара в Грийн фюъл текнолъджис. Компанията разработва технологии за подхранване на морски водорасли с емисии от въглероден двуокис и последващото им преобразуване в горива.
Инвеститорите се опитват от години да открият алтернатива на въглищата, нефта и природния газ. През последните 30 години са били изразходвани 27.4 млрд. долара за проучвания и развитие в тази област. Алтернативната енергия обаче в момента е едва 5.5% от всички основни горива, които използват 26-те страни членки на Международната енергийна агенция - 2% от водни източници, 2.9% от етанол и 0.6% от вятърна енергия. По всичко личи, че сегашните рекордни цени на нефта ще ускорят процеса. Според някои прогнози търсенето на горива от зърнени и захарни култури и от соя ще нарасне четворно през идните три десетилетия - период, в който употребата на суров петрол ще се увеличи до 60 процента.
Разбира се, компаниите от нефтения и от газовия бранш също не стоят със скръстени ръце. Те смятат да похарчат 238 млрд. долара за сондажи и производство само през тази година - с 15% повече от миналата, показва проучване на дейността на 325 фирми, подготвено от щатската инвестиционна банка Лиймън брадърс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във