Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Пауъл удари рамо на долара

Щатският долар скочи рязко  след "рапорта" на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл  пред банковата комисия на щатския сенат на 18 юли. Това е първият му шестмесечен отчет за състоянието на икономиката и на монетарната политика, след като пое кормилото на щатската централна  банка. Пауъл потвърди оценката си за очакван стабилен растеж на националното стопанство в близките години и  същевременно омаловажи рисковете от ескалиращия търговски конфликт с Китай. Той увери, че Федералният резерв ще продължи "засега" да повишава лихвените проценти през тази и през следващата година, за да задържи инфлацията в близост до целевите равнища в условията на силния местен пазар на труда със стойности на безработицата,   близки  до най-ниските през  последните 18 години.

Силният оптимизъм на Пауъл тласна нагоре котировките на зелените пари, в резултат на което доларовият индекс, следящ пазарната им оценка към кошницата от основните валутни конкуренти, достигна най-високата си стойност за последните две седмици. Еврото пропадна до 1.1605 щ. долара - малко под минималните за месеца 1.1610 долара от края на миналата седмица. Японската валута пък отслабна до над 113 йени за един щатски долар (113.14) за първи път от 9 януари насам. Йената, която по правило служи за спасително убежище във времена на несигурност, не успя да се засили през изминалите седмици заради разгарящия се търговски конфликт между Вашингтон и Пекин и заради геополитическата несигурност в Европа.

Инвеститорите очакват Федералният резерв да направи общо четири лихвени увеличения през тази година и да продължи с тях през следващата. За разлика от другите големи централни банки, които правят незначителни стъпки към нормализация на паричната политика. Това кара мнозинството анализатори да очакват по-нататъшно поскъпване на американския долар, като прогнозите са за 1.12 щ. долара за едно евро в края на 2018-а. 

Разбира се, има и "особени" мнения. Юлският анализ на настроенията на инвеститорите на "Бенк ъф Америка Мерил Линч" показва, че 60% от анкетираните фондови мениджъри по света смятат протекционизма за най-голямата заплаха за пазарите срещу 31% през юни. Участниците в допитването не са били толкова обединени за най-големия риск от юли 2012-а - месеца, в който шефът на Европейската централна банка Марио Драги обеща паричните стратези да "направят всичко възможно, за да запазят еврото". На фона на растящите опасения за бъдещето на трансграничната търговия инвеститорите са "наводнили с пари" сегменти, обещаващи структурен растеж като щатските и китайските технологични групи FAANG и BAT. Дългите позиции във "Фейсбук", "Амазон", "Епъл", "Нетфликс", "Гугъл", както и в "Баиду", "Алибаба" и "Тенсент" са най-масовите търговски сделки от "дългия долар" през януари 2015-а, по данни на "Бенк ъф Америка".

Анализаторът на "Сосиете Женерал" - Ги Стеар, също отбелязва, че ескалиращият търговски конфликт се превръща във все по-реалистичен риск за намаляване на доверието и свиване на капиталовите инвестиции. Той се пита още колко дълго шефът на Федералния резерв ще омаловажава растящото напрежение. МВФ предупреди на 16 юли, че разрастващият се търговски спор след щатската акция с митата заплашва да навреди на икономическото възстановяване и да потисне средносрочната перспектива за глобалния растеж.

Не липсват и анализатори, които са обезпокоени, че мощният подем на щатското стопанство е към края си. Те се мотивират със свиващия се лихвен диференциал между доходността на десетгодишните и двегодишните щатски ДЦК, който е най-нисък от август 2007-а - индикатор за охлаждане на икономиката. Бившият шеф на Федералния резерв  Бен Бърнанке  обаче  не е съгласен с тях. Той признава, че инверсията на кривата на доходността (когато лихвите по краткосрочния дълг са по-високи от дългосрочните) е предшествала всеки икономически спад през последните 50 години. Но днес тя е загубила "сигналния си потенциал" заради изкривяването на пазарите, предизвикано от нетрадиционните парични инструменти на централните банки, и по-специално от безпрецедентните им програми за покупка на активи след финансовата криза от 2008-а. Бърнанке посочва, че преди кризата балансът на Федералния резерв е бил малко под 1 трлн. щ. долара, но в резултат на паричните стимули е скочил четири пъти, като в момента постепенно се свива. Което не означава, че той трябва да падне отново под 1 трлн. долара. Бърнанке смята, че новата му нормална стойност е в близост до 3 трлн. долара.

Най-голямата заплаха, според бившия шеф на Федералния резерв, както и според бившите министри на финансите Хенри Полсън и Тимъти Гайтнър, е ръстът на заемите на щатското правителство. По думите на Полсън "това е най-предсказуемата финансова криза в света". И макар че не  очертава паника в близко време, той предупреждава, че колкото повече се чака дългът да бъде редуциран, толкова по-скъпо ще излезе тази процедура. И че сега, когато икономиката е толкова силна, е точното време за справяне с фискалните въпроси. 

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2078 млн. евро (4065 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.6% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във