Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пауъл стартира дебат за дигитален долар

Джеръм Пауъл

Председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл - ускорява обсъжданията на евентуална дигитална версия на шатския долар, която да бъде контролирана от централната банка на страната. Пауъл ще търси публичен коментар на идеята, притиснат от американски законодатели и от растящия интерес към цифровите валути на централните банки по света. 

В едно от редките си видеоизявления, публикувано на уебсайта на Федералния резерв на 20 май, Пауъл подчертава, че са налице потенциални предимства и недостатъци, свързани с дигиталните валути. Той обръща специално внимание на растящата популярност на т. нар. "стабилни монети" (stablecoins) - частни виртуални пари, фиксирани към долара, които, според него, могат да се окажат заплаха за финансовата система. 

"Ефективното функциониране на нашата икономика изисква хората да имат доверие не само в долара, но и в мрежите за разплащания, банките и другите доставчици на разплащателни услуги, осигуряващи ежедневен паричен поток", посочва Пауъл. И допълва, че основният акцент на екипа му е да гарантира безопасна и ефикасна система за парични услуги, която е в полза на американските домакинства и фирми и същевременно да е в крак с  иновациите. 

Федералният резерв обсъжда от известно време емитирането на дигитална валута, но е далеч по-скептичен по темата от паричните власти на други държави. Китай, например, вече тества цифровия вариант на юана в много големи населени места.

За Пауъл виртуалната валута на централните банки трябва да е "допълнение, а не заместител на кеша и на сегашните електронни форми на долара като депозитите в търговските банки". Федералният резерв планира да пусне през лятото документ, за да "стимулира широки обсъждания" и очаква мнения, свързани с плащанията, финансовото включване и конфиденциалността, редом с другите въпроси. Институцията ще играе водеща роля в еволюцията на международните стандарти за цифровите валути на централните банки. 

Пауъл подчертава, че той и колегите му следят с особено внимание иновациите в частния сектор за разплащания, включитено емитирането на stablecoins и резките колебания на криптовалутите, на първо място - на Bitcoin. Именно тези резки подскоци са сред факторите, които правят виртуалните пари негодни за конвенционални плащания, смята банкерът. Той коментира, че макар stablecoins да използват новите технологии, за да подобрят ефективността на плащанията, да ускорят клиринговите потоци и да намалят разкодите за крайния потребител, те все пак също крият потенциални рискове за клиентите и за финансовата система. 

Американските централни банкери настояват да се засили надзора на регулаторите върху частните емитенти на обвързаните с долара виртуални пари, за които в момента не се прилагат традиционните норми за регулиране на банките, инвестиционните фирми и други финансови посредници.  

Паул се надява, че дискусионните материали, които ще бъдат публикувани за мнения, ще положат началото на задълбочен и смисен процес и ще се чуят гласовете на широк кръг хора преди да се вземе каквото и да било решение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във