Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пауъл ще бори инфлацията без да вреди на икономиката

Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл увери на 11 януари законодателите и инвеститорите, че той и колегите му могат да изпълнят сложната задача за намаляване на най-високата за последните 40 години инфлация в страната без да навредят на щатското стопанство.  

По време на продължилото два часа и половина изслушване на банкера от банковия комитет на сената, посветено на утвърждаването му за втори мандат начело на Федералния резерв, което, изненадващо, било лишено от каквато и да било враждебност, Пауъл каза, че централните банкери са готови да започнат да повишават лихвените проценти от сегашните им почти нулеви стойности и да вталява раздутия до огромните 8.8 трлн. долара банков баланс. Той обаче определи тези стъпки като прекратяване на свръхщедрата извънредна политика, предназначена да се пребори с пандемията, а не като ориентиране към рестриктивни мерки за охлаждане на прегряла икономика.

Пауъл посочва, че през тази година институцията ще се постарае да доближи паричната политика до нормалното й състояние, което е доста дълъг път, но това няма да има отрицателен ефект върху заетостта. Банкерът държи на първоначалното си мнение, че голяма част от инфлационния натиск върху САЩ ще изчезне от само себе си когато предизвиканите от заразата спазми във веригите за доставки и недостиг на работна ръка бъдат разрешени.

Инвеститорите приветстваха коментарите на Пауъл. Акциите повишиха котировките си след като той увери, че ще се бори с инфлацията, а широкият борсов индекс S&P 500 спря петдневния си низходящ ход и приключи търговската си сесия на 11 януари с печалба от 0.9 процента. 

Критиците на Федералния резерв, сред които е и бившият финансов министър Лорънс Съмърс, със сигурност не са успокоени от думите на Пауъл. Те смятат, че централната банка е прекалено оптимистично настроена към инфлационните опасности и трябва да предприеме по-крути мерки.

68-годишният Пауъл, който периодично отговаря на въпроси на законодателите относно повишеното инфлационно равнище, почти не е срещнал съпротива за утвърждаването му за втори мандат начело на Федералния резерв по време на изслушването. Председателят на банковия комитет на Сената - Шеръд Брауън - е споделил за агенция "Блумбърг" след края на съвещанието на 11 януари, че не очаква кой знае какви промени от вота на януари 2018-а, с който банкерът бе утвърден за първия си мандат, когато 84 сенатори гласуваха "за", а 13 - "против". 

Пауъл обаче ще има далеч по-големи проблеми при овладяването на инфлацията без да предизвика рецесия, отчасти заради изключително нетипичните обстоятелства, наложени от пандемията. Защото успоредно с намаляването й той ще трябва да се съобразява с неочакваните промени за икономиката, която все още живее в условията на пандемия. А това означава едновременно предпазливост и бърза реакция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във