Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пауъл охлади ентусиазма на долара

Възходящата атака на зелените пари, започнала след съвещанието на паричния комитет на Федералния резерв на 15 и 16 юни, започна да изчерпва потенциала си и да обръща посоката. Което не е лоша новина предвид бързината на движението през последните седем дни. 

 

По оценка на анализатори, основна заслуга за поевтиняването на щатския долар има председателят на Федералния резерв - Джеръм Пауъл. В отчета си пред Конгреса на 22 юни той каза, че централната банка ще подходи предпазливо към евентуалното изтегляне на паричните инструменти в отговор на пораженията от пандемията. И увери щатските законодатели, че ще направи всичко възможно в подкрепа на икономиката на страната.  

Предпазливият подход на шефа на Федералния резерв тушира безпокойството на инвеститорите от по-бърза реакция и намеса срещу инфлационния подем, който американският централен банкер смята за временен. Щатските борсови идекси поскъпнаха след изявата на Пауъл и продължиха нагоре след като NASDAQ Composite приключи търговската си сесия на 22 юни на рекордните 14,141.48 пункта. Доходността на десетгодишните щатски облигации се понижи до 1.47 процента. 

Американската валута загуби почти цент от максималните 1.1860 долара за едно евро, достигнати на 18 юни и в късния следобед на 23 юни се разменяше срещу 1.1950 долара за едно евро. 

Зелените пари почти не реагираха на сравнително силните данни за жилищния пазар на страната. Майските препродажби на стари жилища са били в размер на 5.80 млн. срещу 5.85 млн. през април. Този спад е по-щадящ от прогнозираните средно 5.72 млн. продадени съществуващи домове и предполага, че таванът вече е достигнат. Жилищните цени са продължили да се повишават заради по-интензивното търсене и за старите жилища са скочили с 23.6% годишно през май.

Лекото засилване на еврото може да се свърже и с бума на активността в областта на услугите на еврозоната. Първата оценка на общия индекс на IHS Markit, следящ секторите на производството и на услугите, е бил 59.2 пункта през юни (срещу 57.1 през май) - най-високата стойност за последните 15 години.

Подиндексът за зоната на услугите е 58 точки (срещу 55.2 през миналия месец) - 41-месечен максимум. Абсолютен шампион в сектора на услугите е Германия, чийто индекс е скочил до най-високото си равнище за последните повече от десет години. Увеличава се и ценвият натиск - тенденция, която внимателно следи Европейската централна банка, за да прецени бъдещето на паричните стимули. 

Експерти по технически анализ посочват, че нивото на подкрепа за единната европейска валута е 1.1830 долара за едно евро. Сегашните котировки подсказват, че еврото може да продължи да поскъпва поне до 1.1987 долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във