Банкеръ Daily

Пари и пазари

Пауъл е доволен от икономиката, но няма да изтегля стимулите

Джеръм Пауъл

Както прогнозираха финансовите анализатори, паричните стратези на Федералния резерв не направиха промени на досегашната си монетарна политика на редовното съвещание на банковия паричен комитет на 28 и 29 юли. Все пак обаче раздвижиха дискусиите около въпроса кога точно трябва да започне намаляването на огромната подкрепа за американското стопанство. "Дотам предстои дълъг път", охлади ентусиазма Джеръм Пауъл - председател на щатската централна банка. А той е човек, на когото трябва да се вярва...

 

С пълно единодушие членовете на паричния комитет решиха за запазят лихвените проценти в досегашния им диапазон - между 0% и 0.25% и да поддържат месечните покупки на активи в размер на 120 млрд. щ. долара, "докато не бъде постигнат съществен по-нататъшен напредък в заетостта и инфлацията". В официалното комюнике на централните банкери е посочено, че те продължат да оценяват прогреса по тези два пункта, но е спестено докога ще продължи това оценяване.

Сравнително предпазливият и мек тон на щатските парични стратези провокира промени на финансовите пазари:

акциите компенсираха част от загубеното,

а зелените пари омекнаха и поевтиняха над 1.18 щ. долара за едно евро и под 110 йени. 

Американските централни банкери продължават да отдават инфлационния подем на "преходни фактори" и да твърдят, че рисковете за икономическата перспектива се запазват. Те констатират подобрение на най-тежко засегнатите от пандемията сектори, но смятат, че възстановяването все още е далеч от желаното.

Потребителските цени растат най-бързо от 2008 г. насам - заради отмяна на забраните и ограниченията пред бизнеса и домакинствата, които постепенно възобновяват потребителските си навици. Същевременно, настъплението на вариант "Делта" на коронавируса смущава инвеститорите, които се безпокоят за икономическия подем. Самият Паул подчерта, че "докато COVID се разпространява и докато съществува опасност от нови ограничения, никой не е в пълна безопасност". Той увери, че Федералният резерв е "пуснал часовника за ограничаване на стимулите", но това няма да се случи нито сега, нито дори през септември, а най-вероятно в края на тази или в началото на идната година. 

От септември 2020 г. Федералният резерв

всеки месец купува правителствени облигации за 80 млрд. долара

и гарантирани с ипотеки ценни книжа за 40 млрд. долара, за да помогне на щатското стопанство да "преболедува" пандемията. Паричните стратези вече обсъждат механизма за намаляване на размера на тези сделки, но... чак "когато му дойде времето".

Част от централните банкери искат изкупуването на агентския дълг да спре по-бързо отколкото на държавните облигации - заради горещия американски жилищен пазар, който вече не се нуждае от подкрепата на Федералния резерв. Други настояват редуцирането на сделките да започне по-рано като се мотивират с опасения за финансовата стабилност, включително с резкия ръст на цените на жилищата.

Джеръм Пауъл се противопоставя на това, но скри, че идеята изглежда атрактивна и обеща дискусиите да продължат. Пауъл смята, че покупките на държавния на агентския дълг засягат по един и същи начин финансовите условия. По оценка на анализатори, евентуалното решение на Федералния резерв да ореже едновременно сделките с гарантирани с облигации книжа и с ДЦК, ще покаже, че централната банка следва стратегията от 2014 г. когато тогавашният й председател Бен Бърнанке започна да ограничава стимулите.   

Федералният резерв няма да започне да изтегля програмата си за покупка на активи

докато не види устойчив ръст на заетостта,

сподели с репортерите председателят на американската централна банка. Въпреки че през последните няколко месеца има забележимо подобрение и безработицата падна под 6%, работните места все още са със 7 млн. по-малко отколкото преди пандемията. Нещо повече - възстановяването на трудовия пазар е доста неравномерно: през юни безработни са били 9.2% от чернокожите американци и 7.4% от испаноговорящите. 

Пауъл не е особено притеснен от разпространението на новия вариант на COVID-19 и от забавените темпове на имунизация. Той смята, че правителството се е научило как да управлява здравната обстановка, но не изключва вероятността нови взривове на инфекцията да забавят възстановяването на нормалния ритъм на бизнеса и планирания старт на присъствения учебен процес през есента. 

Щатските централни банкери отдават

инфлационния скок над целевите 2% годишно

на временни фактори и на възстановяването на дейността на някои икономически сектори. Например, през юни превозните средства втора употреба са имали над 33% дял от увеличението на индекса на потребителските цени. Съществен принос в почти 5-процентния му годишен ръст имат още хотелиерските услуги, цените на самолетните превози и дрехите.

Юлското съвещание на американските парични стратези се състоя месец преди годишната конференция на световните централни банкери в Джаксън хол (щата Уайоминг) на 26-28 август. Прогнозите са, че на този форум Джеръм Паул ще благоволи да разясни детайлно бъдещата политика на Федералния резерв, който е планирал следващата си среща за 21 и 22 септември.   

В предобедната търговия на 29 юли щатската валута се разменяше срещу 1.1860 долара за едно евро и 109.85 яп. йени за един щ. долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във