Банкеръ Daily

Пари и пазари

Паундът възкръсна от пепелта

И се изяви като "ваксинационна валута"

Британският паунд поскъпва за втора поредна седмица - най-продължителният му подем за последните 5.5 години. А ръстът му към еврото започва да изглежда необратим. "Подгряват " го  очакванията за оптимистични резултати от ускорената имунизация на населението на Острова. Ако се сбъднат, те ще свалят "предсрочно" въведените карантини и ограничения за бизнеса и ще засилят стопанския подем на Великобритания. Просто защото икономиката на страната е изключително зависима от вътрешното потребление и от услугите, което означава, че ще спечели много повече в сравнение със  световните си конкуренти след  възобновяването на фирмената дейност. Сериозен фактор са и парите, които се вливат на британската фондова борса, защото акциите на английските компании са сред най-евтините книжа на развитите пазари. 

Според официалната статистика Лондон е поставил над 27 дози от ваксината на всеки 100 души от населението. С което изпреварва сериозно едва шестте ампули, предоставени от  Европейския съюз. Този фактор помогна за превръщането на паунда във "ваксинационна валута" и в най-печелившата парична единица към еврото сред съперниците му  от Г-10.

Еврото е поевтиняло с около 4% към английските пари от началото на 2021-а.

А цената за застраховане срещу бъдещ спад на единната европейска валута през следващите три месеца чрез валутни опции е  близка  до най-високите си равнища за последната година - белег, че търговците се позиционират за по-нататъшно засилване на паунда.   

Банките вече започнаха да променят прогнозите си за валутната двойка. "Бенк ъф Америка" ревизира очаквания курс на еврото към лирата стерлинг в края на годината от 94 на 88 пени. "Данске банк" пък предвижда 0.85 паунда за едно евро през второто полугодие на 2021-а.

Еврото падна до 85.41 пени на 24 февруари - най-слабата му стойност от година насам. Впоследствие единната европейска валута компенсира част от загубите и в следобедната търговия на 25 февруари се разменяше срещу 86.50 пени. Спрямо зелените пари паундът се котираше за 1.4170 щ. долара. 

Оттук нататък всичко ще зависи от способността на Брюксел да ускори процеса на имунизация на населението си срещу COVID-19, твърдят валутни анализатори. Защото основният двигател, който дава  силата на паунда е растящата увереност, че английската ваксина ще позволи на хората на Острова да възстановят  бизнес активността си по-бързо, отколкото тези на Континента. Британската валута започна да набира мощ в началото на годината, след като Лондон успя да избегне най-мрачния сценарий за отделяне от ЕС без сделка, а впоследствие бе подпомогнат и от топящите се очаквания, че "Бенк ъф Инглънд" ще въведе отрицателни лихвени проценти. 

На фронта на ваксините Брюксел полага огромни усилия, за да компенсира забавянето на процеса по имунизация. ЕС има амбиции да ваксинира 75% от пълнолетното си население до края на август - с два месеца по-рано от първоначалните прогнози, сочи анализ на лондонската фирма за проучвания "Еърфинити". Но пък  еврото запазва силата си на пазара на по-дългосрочни опции. А и паундът в момента е най-скъп измежду основните си търговски партньори от референдума за BREXIT през юни 2016-а, по данни на "Бенк ъф Инглънд". 

Валутни стратези от  канадската "Торонто-Доминиън бенк" са обезпокоени от скоростта, с която расте  лирата стерлинг - ръст, който вече изглежда необоснован. Поради което те предпочитат да стоят встрани от еуфорията около британската валута. 

Канадските банкери определено имат основания да са предпазливи, защото засега няма убедителни доказателства за икономически подем на Острова. Безработицата в страната е скочила до 5.1% през последните три месеца на 2020-а, сочи официалната британска статистика. Това е най-високото й число от първото тримесечие на 2016-а насам, но все пак е по-ниско от стойността, която можеше да се очаква без правителствената схема за подкрепа на заетостта по време на пандемията. Тя е най-скъпата "противопандемична" програма на Обединеното кралство и ще достигне 70 млрд. паунда до 30 април, когато изтича срокът й на действие. 

"Бенк ъф Инглънд" прогнозира скок на безработицата в страната до почти 8% в средата на 2021-а, след приключването на схемата. Очаква се обаче финансовият министър Риши Сунак да обяви удължаването й поне за най-поразените от заразата сектори, когато направи официално изявление за бюджета - на 3 март. 

Други данни на Националната статистическа служба на Великобритания показват, че броят на служителите на трудов договор в британски компании се е увеличил с 83 хиляди през януари - най-високият ръст за периода от януари 2015-а. 

Междувременно, оптимизмът вече се завръща и на Стария континент.

Доверието на домакинствата и на бизнеса в икономическата перспектива на еврозоната през февруари се е повишило до най-високата си стойност за последната година. Ръст бележат индикаторите за секторите и на производството, и на услугите. Но пък доверието в търговията на дребно и във финансовия бранш намалява. 

И тук основният двигател на оптимизма е започналата масова имунизация на населението на общността. А разликите в доверието към отделните сектори е следствие от нееднаквите поражения на пандемията върху тях и върху отделните държави. Производствените предприятия, например, останаха в по-голямата си част отворени и успяха да открият начини да се справят с кризата. Докато бизнесите,свързани  с дребните  услуги  като ресторанти и магазини за нехранителни стоки са затворени с месеци. 

Сред водещите европейски икономики ръст на оптимизма е отчетен в Германия, Франция и Италия, докато в Испания и Нидерландия преобладават песимистите. 

Анализатори очакват, че БВП на еврозоната ще се свие с 0.9% в периода януари-март и след това ще нараства с повече от 2% през всяко от следващите две тримесечия. 

В късния следобед на 25 февруари еврото се разменяше срещу 1.2230 щ. долара - ръст с над два цента в сравнение с началото на седмицата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във